Menu Zavřít

Bude více peněz?

5. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Podnikatelská očekávání ing.

WT100

Letošek by měl především přinést zlepšení situace v čerpání peněz z evropských fondů na straně jedné a problémy s novým Zákoníkem práce či další růst cen energií na straně druhé. Taková jsou dle ankety Unie malých a středních podniků ČR očekávání domácích podnikatelů. Nejoptimističtější ve svých prognózách jsou přitom firmy v Praze, ve středních a jižních Čechách; nejskeptičtější vize mají podniky v Moravskoslezském kraji a na Vysočině.
Podnikatelé čerpají optimismus z rostoucího exportu a z oživení německé ekonomiky. Rovněž čerpání dotací z fondů EU by mělo v novém programovacím období 2007 až 2013 přinést podnikům více příležitostí. K příznivému pohledu na přínosy roku 2007 přispívá také očekávání růstu domácí ekonomiky vycházející zejména z většího počtu zahraničních investic.
Oproti tomu mají pesimistické vyhlídky ve službách. V tomto sektoru se i nadále zostřuje konkurence, a vývoz je vzhledem k přechodnému období sousedních států omezen. Podnikatelé mají též obavy z dalšího růstu cen, především cen energií a také z posilování koruny, které ohrožuje konkurenceschopnost českého exportu. Vesměs všechny podnikající „straší“ nové úpravy pracovního práva. „Zákoník práce nejenže nepřispěl ke zvýšení pružnosti na pracovním trhu, ale v mnoha ohledech situaci zhoršil. Jeho nedostatky - především v nově vymezené přesčasové práci nebo vlivu odborů - se mohou později projevit negativním dopadem na podnikatele a na vývoji zaměstnanosti vůbec,“ říká předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich.
Podnikatelé též vyjádřili očekávání, že rok 2007 přinese reformní vládu, která konečně nastartuje nutné zásadní změny, a to nejen v oblasti podnikání. Míní však, že stát by měl do ekonomiky zasahovat jen minimálně a především by měl zajistit dodržování základních pravidel plus připravit vhodnější prostředí pro podniky malé a střední. (myš)

  • Našli jste v článku chybu?