Menu Zavřít

BUDE VYŠŠÍ NEMOCENSKÁ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P a r l a m e n t

Poslanci mají pro občany hned několik dobrých zpráv. První je, že po letech by se konečně měly zvýšit dávky v nemoci - příslušná novela zákona již prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně, a to bez větších námitek. To znamená brzký konec současné praxe, kdy lidé bez ohledu na výši platu mohou při nemoci pobírat pouze 186 korun denně. Tato v podstatě almužna totiž zatím vede každého, kdo vydělává víc než osm tisíc korun měsíčně k tomu, že čas od času řeší stejný problém: mohu si dovolit stonat? Pokud se nic nezmění, měla by se základní sazba zvednout z nynějších 270 na 350 korun a započítávat se v plné výši. Ze sumy od 360 do 540 korun by nemocnému náleželo šedesát procent. To znamená, že maximální denní hranice dávky by se zvýšila na 468 korun.

CIF24

Další dobrá zpráva - poslanec Ivan Pilip (US) se snaží, aby se daňové zatížení občanů samovolně nezvyšovalo jen kvůli stoupající inflaci. Navrhuje proto posun daňových pásem a také valorizaci takzvaných nezdanitelných částí základu daně zhruba o deset procent. Například nezdanitelná část základu daně pro jednotlivce by se tak zvýšila na 335 244 korun ročně, na vyživované dítě na 19 800 korun a na manželku na 20 064 korun ročně. Tento návrh ovšem musí hlasováním podpořit Parlament.

Jen relativně dobrou zprávou je i to, že prvním čtením díky podpoře lidovců a komunistů prošel Poslaneckou sněmovnou návrh státního rozpočtu s deficitem ve výši zhruba jedenatřiceti miliard korun. I přesto ale poslanci vládě poměrně zkomplikovali život - konečné hlasování o plánu státních financí se odsouvá až na leden příštího roku, a tak země podruhé ve své historii bude napřesrok nejméně polovinu ledna hospodařit podle rozpočtového provizoria.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).