Menu Zavřít

Budovy Transgas mají jít k zemi. Úřad povolil majiteli jejich demolici

14. 1. 2019
Autor: Hynek Glos

Stavební úřad Prahy 2 povolil demolici souboru budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze. Proti rozhodnutí se mohou účastníci řízení do 15 dnů odvolat k magistrátu hlavního města. Vyplývá to z rozhodnutí úřadu vyvěšeného na úřední desce městské části. Majitel komplexu HB Reavis chce na místě vybudovat několik nových staveb. Záměr odstranit stavby, jejichž památkovou ochranu stát odmítl, vyvolal kritiku části odborníků.

V dokumentu jsou vyjmenovány jednotlivé objekty, jejichž demolici úřad povolil, věžové stavby, obchody a trafostanice, dispečink, obchody, někdejší fontána, podzemní požární nádrž a podzemní kolektory areálu. Na základě vydaného povolení bude mít majitel dva roky na demolici komplexu budov od nabytí právní moci, tedy od vypořádání případných odvolání. Odvolání k magistrátu může podat účastník řízení.

Vlastník stavby oznámil úřadu v únoru 2016, že má v plánu komplex zbourat. K žádosti byly doloženy všechny potřebné podklady loni v červenci. Podkladem byla stanoviska odborů magistrátu hlavního města, hasičů, dopravního podniku nebo například stanoviska správců a vlastníků sítí technického vybavení. Stavební úřad řešil při rozhodování i to, zda demolice nebude mít negativní vliv na přírodu a krajinu a dospěl k závěru, že nikoli.

HB Reavis plánuje postavit na uvolněném místě polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

ebf - tip - debata

Budovy Transgas

- Stavby vznikly v letech 1966 až 1976 pro potřeby řídicího centra budovaného mezinárodního plynovodu ze Sovětského svazu do Československa a dále do západní Evropy. Bylo zde sídlo Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky, později sídlo Středočeské energetické, naposledy v budovách bylo klientské centrum Všeobecné zdravotní pojišťovny. Budovy vlastnila společnost ČEZ, která je prodala developerské skupině HB Reavis. Ta je plánuje zbourat a nahradit moderními kancelářskými budovami podle návrhu Jakuba Ciglera.

- Autory komplexu v brutalistním stylu s technicistními detaily jsou Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický.

- Soubor tří staveb stojí v dolní části Vinohradské ulice v sousedství budovy Českého rozhlasu a je ohraničen ulicemi Římská a Rubešova. Stavbě musely ustoupit dva činžovní domy ze 70. let 19. století.

- Dominantou komplexu je vysutá obdélná budova ústředny dispečinku obložená izolací z dlažebních kostek. Výrazné je také použití plynovodního potrubí, které vytváří tunelové spojení všech tří budov a které je také použito místo zábradlí.

Praha papírová. Obytný Nuselák či věžáky na Příkopech zůstaly jen na rýsovacích prknech

  Neuskutečněná slavobrána. Neuskutečněný průraz Letnou lze chápat jako promarněnou šanci. Na druhé straně díky tomu zůstala tak, jak ji známe dnes - nezastavěná

Přečtěte si také:

Sakrální architektura může být moderní a potěšit i ducha bezvěrce

Historik architektury Zdeněk Lukeš: Špatnou architekturu najdete v každém stylu

Územní plánovači Prahy a Brna: Zakonzervovat sídliště by byla chyba

Architekt Koucký: Dnes si uměle zakazujeme stavět, přestože se nám zrovna daří

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).