Menu Zavřít

Bulhaři zvolili pat. Krize země se jen prohloubila

16. 5. 2013
Autor: E15

Po Itálii zamotali voliči svým verdiktem hlavy politikům i v Bulharsku. Přestože karty rozdali tak, že vznik smysluplné koalice je prakticky nemožný, prezident Rosen Plevneliev odmítá možnost vypsání dalších voleb a nabádá stranické lídry, aby zasedli k jednání o nové vládě.

Tak se má stát zítra. Autoři vybraných komentářů se pozastavují nejen nad tím, že nejvíce hlasů získala strana GERB Bojka Borisova, kterou před pár měsíci vyhnaly z vlády pouliční nepokoje, ale také nad katastrofálně nízkou účastí, jež sotva přesáhla padesát procent.

The Guardian: Bulhaři ztrácejí naději

Vedle Borisovovy strany GERB jsou dalšími velkými vítězi předčasných parlamentních voleb Bulharská socialistická strana a dvě menší strany, jedna hájí zájmy bulharských Turků, druhá nacionálních xenofobů. Hlavními poraženými jsou tradiční pravice – fragmentovaná k naprosté bezvýznamnosti, obnovení Zelení a nejrůznější pozůstatky někdejší všeobecné liberální formace krále Simeona NDSV.

Pak lze uvést řadu méně významných poražených, ale zajímavé je, že strany, které nepronikly do parlamentu, si připsaly 24 procent hlasů oprávněných voličů, jichž přišla volit polovina. Karty jsou rozdány příšerně. Představa spolupráce etnických Turků s xenofoby v parlamentu působí značně nereálně. Ovšem socialisty s rasisty sbližuje odpor k Borisovovi, takže prakticky nepředstavitelná koalice socialistů, Turků a nacionalistů může být na spadnutí.

V bulharské politice jsou taková spojení spíše pravidlem než výjimkou. Vzpomeňme třeba spolupráci zmíněného Simeona II. se socialisty. A právě i tato stínohra vynesla před časem do čela Borisovův GERB. Jak to dopadlo? Autoritářství, populismus, síť oligarchů. Přičteme-li světovou krizi a důraz na úspory, není divu, že jeho vládu svrhla ulice. Bulharsko je ve stavu, kdy politická reprezentace nechápe politické zájmy země.

Novinte.com: Ještě více téhož

Jak je možné, že je Bojko Borisov nadále populární, když obyvatelé jsou čím dál chudší a nešťastnější? Navzdory mnoha obratům zůstal v klíčových tématech, jako jsou daně nebo energetika, konzistentním zastáncem zájmu lidu, předákem, který s hrdostí prezentuje své nedostatky v diplomacii a státnictví. To zřejmě Bulharům imponuje.

Když se ujal úřadu, jeho ráznost vzbudila dojem, že tento kormidelník bude moci zemi provést krizí. Později se ukázalo, že je to spíše muž příslibů než akce. Tu omezil na výměny spolupracovníků. Zakaboněná tvář věčně spěchajícího premiéra a schopná PR dokázaly obyvatele udržet při aplausu. Teď víme, že to vše jen zakrývalo absenci skutečného vládního programu. Problém tohoto modelu je jeho mafiánská podstata, věci se řeší na základě osobního vlivu a vazeb.

Máme co do činění s vládou oligarchie. Možná ale Borisov začínal s dobrými úmysly. Co se pak pokazilo?
Vždyť právě s mafiánskou podstatou fungování země chtěl zatočit, stejně jako s původci kolapsu bulharské justice. Právě v rezignaci na tyto cíle je jeho zločin. Podle průzkumu Open Society jsme z pěti let členství v EU nevytěžili nic, na rozdíl od Slovinska, Česka nebo Estonska. Dnes dokonce i Albánci žijí déle a lépe než Bulhaři.

Die Tageszeitung: Voličská facka

Výsledek parlamentních voleb v Bulharsku je fackou pro celou politickou elitu země. Skutečnost, že k urnám se dostavila jen velmi mírná většina oprávněných voličů, nechává prostor pro jediný výklad: Bulhaři jsou z politiky už delší dobu extrémně otrávení. Nemají dojem, že by některá ze „starých“ stran hájila jejich zájmy, ani nevidí žádné nové uskupení, které by bylo ochotné a schopné provést dalekosáhlé reformy, které země tak nutně potřebuje. Právě proto by se ulicí smetený expremiér Bojko Borisov neměl cítit jako vítěz, byť jeho strana GERB získala nejvíce hlasů.

Borisov sice nebyl potrestán tak jako všechny předchozí bulharské vlády, totiž odchodem do opozice, ale jeho zisk 31 procent hlasů ani náhodou nelze vnímat jako voličské pověření sestavením nové vlády. Nikdy nebyla vedoucí politická síla takto izolována. Výsledek voleb přinesl politickou blokádu, což je to poslední, co nejchudší země EU potřebuje.
Ukázkou toho, co může Bulharsko čekat, byla demonstrace hned v povolební noci. Ať už dojde k ustavení vlády, nebo k novým volbám, zemi čekají neklidné časy.


Čtěte také:

Bulharsko v podvečer voleb: úřady objevily falešné hlasovací lístky

EBF24

V Bulharsku se očekávají napínavé volby

Bulharský parlament se rozpustil, předčasné volby budou v květnu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).