Menu Zavřít

ČADEK SE VRACÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Banka Bohemia

Bývalý viceprezident zkrachovalé Banky Bohemia Jiří Čadek, jehož obvinění z května 1994 z ohrožení devizového hospodářství bylo pro nedostatek důkazů zrušeno, přijel do České republiky. ČTK potvrdil, že vedle setkání s rodinou má v úmyslu zjistit, zda „současné ekonomické, legislativní i lidské klima vytváří podmínky pro to, aby bylo možné skupině zahraničních investorů nově doporučit umístění finančních investic v ČR .

V současné době hodlají podle Čadka zahraniční investoři ve střední a východní Evropě financovat několik klíčových projektů. Za předpokladů klidného a pracovního prostředí není vyloučeno, že by se mohlo podařit doložit této skupině účelnost, e fektivnost a návratnost vložených zdrojů a přesvědčit je, aby se vrátili k přímým investicím i na český kapitálový trh, míní Čadek.

WT100

Jiří Čadek byl se třemi dalšími představiteli Banky Bohemia obviněn v květnu 1994 z toho, že bez souhlasu centrální banky vystavil v dolarech bankovní garance ve výši 11,5 miliardy korun. Ještě v noci před plánovaným zatčením, přesto že byl pod nepřetržitým dohledem, se policii ztratil a opustil republiku. Kvůli nedostatku důkazů však muselo být obvinění z ohrožení devizového hospodářství zrušeno a mezinárodní zatykač musel zrušit také Interpol.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).