Menu Zavřít

Cambridge Analytica po facebookovém skandálu končí. Požádala o insolvenci

3. 5. 2018
Autor: čtk

Firma Cambridge Analytica, která získala data desítek milionů uživatelů sociální sítě facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, končí. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) v souvislosti se skandálem v uplynulých měsících firma ztratila řadu zákazníků a musela také čelit vysokým nákladům na právní služby v souvislosti s vyšetřováním skandálu.

Firma Cambridge Analytica v prohlášení uvedla, že požádala o zahájení insolvenčního řízení a „s okamžitou platností ukončila svou činnost“. O insolvenci požádala také její britská mateřská společnost SCL Group. O ochranu před věřiteli hodlá Cambride Analytica požádat u newyorského soudu. Vinu za současný stav podle ní nesou média a jejich „nespravedlivě negativní zpravodajství“.

Cambridge Analytica pomáhala při volební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle britské televize Channel 4 působila například také v Česku, ale i v Nigérii, Keni, Indii či Argentině.


Přečtěte si: 11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Protest proti firmě Facebook, ilustrační foto


Kvůli skandálu už v březnu společnost zbavila funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe. V dubnu ve funkci skončil i jeho dočasný nástupce Alexander Tayler.

„Během minulých měsíců se Cambridge Analytica stala předmětem řady nepodložených obvinění a navzdory snahám společnosti uvést je na pravou míru byla hanobena za aktivity, které nejenže jsou legální, ale jsou všeobecně přijímány jako integrální součást online reklamy,“ uvedla společnost Cambridge Analytica.

ebf - tip - debata

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica, která se dostala k datům 87 milionů uživatelů facebooku, citelně zasáhla i firmu Facebook, která stejnojmennou sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, která dalšímu zneužívání dat zabrání.

Dále čtěte:

Kudy vede červená čára. Facebook zveřejnil detailní pravidla pro odebírání obsahu

Facebook šmíruje, komu voláte a píšete. Jak tomu zabránit?

Jourová pošle Facebooku dopis. Chce vysvětlit, jak se skandál dotkne Evropanů

Kontroverzní Cambridge Analytica působila ve volební kampani i v Česku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).