Kavárna, o které by jistě Jiří Wolker dojetím napsal báseň Prostějov zrovna nepatří mezi nejnavštěvovanější turistické destinace. Narodil se tu ale Jiří Wolker, a tak si můžete zarecitovat Poštovní schránku na rohu ulice a vypravit se poklonit jeho odkazu na místní hřbitov. Nenapadá mě moc dalších důvodů, proč se do Prostějova vydat, pokud tedy zrovna nemáte namířeno do nedalekého Plumlova na přehradu či na zámek nebo pokud nejste lehce uhozenými kávovými fanoušky.
V Prostějově už totiž několik let funguje kavárna Canall, jejíž název se nečte jako „kanál“, ale spíše jako „kenól“. Přesto jsou majitelé podniku známí jako „Kanálníci“.
Kavárna je poměrně velká, zajímavě členěná a svým vzhledem trochu připomíná pražský Vnitroblock, kterým jsou všichni fascinovaní, ale Canall funguje o mnoho déle a z mého pohledu i o dost lépe. Dřevo se tu mísí s vlnitým plechem, tyrkysovou malbou, spoustou knih, starým nábytkem i originálním oblečením, které se tu prodává. Posedět můžete ve velkých otočných křeslech u vysokého společného stolu z trubek, v křesílkách v bruselském stylu vedle kamen, ale i u standardních stolů, za kterými se dá pracovat.
O Canallu jsem ze sociálních sítí věděla už dlouho a nedovedla si představit, jak se kavárna otevřená jen ve všední dny, připravující výběrovou kávu a raw dorty dokáže ve městě, jako je Prostějov uživit. Zdá se, že si s tím místní poradili. Při mé poslední návštěvě byla kavárna během dopoledne téměř plná a neslyšela jsem jediné povzdechnutí nad kyselou kávou, která je dobrá leda tak pro hipstery z Prahy.
Za kávovarem najdete usměvavé majitele podniku, kávové fanoušky, kteří se rozhodli udělat na Hané trochu osvěty a živit se tím, co je baví.
A jde jim to skvěle. Jsou příjemní, pozorní a o kávě, kterou připravují, vědí všechno. Poprvé jsem tu viděla a ochutnala kávu z kodaňské pražírny April Coffee Roasters, kterou založil známý švédský barista a pražič Patrik Rolf Karlsson, a nevěřila svým očím (a jazyku).
V krásném prostředí kavárny si můžete dát espreso a všechny od něj odvozené nápoje, ale také kávu filtrovanou buď na chemexu, keramickém dripu, nebo na kalitě. Vedle toho tu připravují vietnamský phin filtr s mlékem či bez. Vyrábějí tu také domácí dorty a cupcaky, některé jsou raw, další veganské, jiné prostě jen poctivé a dobré. Canall je tak trochu zázrak na Hané. Vypravte se o tom přesvědčit.
Canall – coffee boutique vintage
? Wolkerova 27a, Prostějov ? t: +420 776 772 389 ? e: info@canall.cz ? www.canall.cz