Vchod do hotelu Metamorphis v pražském Ungeltu není nijak impozantní. Spíše prostý portál, za ním prostor kavárny. Místnost dává tušit, že máme co do činění se stavbou z historie téměř dřevní. Podmračená, s nízkým stropem a také díky bachraté a umouněné peci v rohu navozuje kavárna časy věku Přemyslovců - těch z osvícenějších. Ale fakt, že zde je v nabídce pouze pizza, mne nutil prozkoumat veškeré sály a najít Club restaurant v útrobách pozdně románského sklepení. Členitou prostoru s vysokým proklenutím. Výška místností dokonce umožnila zbudovat jakési balkónky, a tak zvýšit kapacitu restaurace. Hlavní síni vévodí dokonce kazatelna, umně zrobená. Ovšem se zcela nepatřičným továrním žebříkem, který připomíná daleko mladší a mnohem méně atraktivní Kolbenku.
Číšník mě usadil u fortelného stolu do židle oděné v draze vyhlížející povlak. Po kachních játrech s pošírovanou hruškou plněnou brusinkami jsem si v ní hodlal dopřát filet z candáta s kaviárovou omáčkou a nakonec lesní plody zapečené italským krémem Mascarpone.
Plátky prsíček samy o sobě tvořily lákavé ostrůvky, provokující chuť. Tvarově vykroužené do oblých jakoby kamejí, s barevným efektem, kdy od růžového středu přechází odstín do temnících valérů a jen tenký proužek tmavého propečeného masa tvoří kontrastní okruží. Kompozici na talíři zvýraznila polovina hrušky, strmějící do výše. Její barva, zlatavá a lehýnce opalizující, byla umnou oponenturou koloru masa. Razantním kontrapunktem celé barevné hry pokrmu byla živá, žhavě červená říčka brusinek, stékajících z kráteru hrušky a proplétající se mezi ostrůvky kačeního masíčka. V chuti zanechaly všechny prvky svůj otisk, každá část sousta však citlivým, nikoliv podmaňujícím dílem. Vazká a šťavnatá chuť masa byla vzápětí uhlazena tou zvláštně sladkou mazlivostí hrušky a své zahrál i trochu dravý, razantní výraz brusinek. Vzácná harmonie dobrého ladění. Když po této ouvertuře přišel na pořad hlavní part oběda, trochu jsem se bál, že nedosáhne úrovně předešlého. Mé obavy se ale ukázaly lichými. Řádná porce alabastrově bílého vodního dravce, tonoucí v jezírku lesknoucí se omáčky, již svou šířící se vůní slibovala dobrý zážitek. Candát je ryba na úpravu choulostivá, jemný výraz čistého masa nesnese vedle sebe nic, co by jej jakkoliv opanovalo a bránilo mu v prosazení se. Napjatě jsem zkoumal jazykem první sousto, abych zjistil, jak se popere s razantním až drzým dojmem kaviáru. Předvedl vše, proč je částí labužníků tolik oblíben. Dokonale doplnil pevné a velmi jemnou chutí slynoucí maso razantním oživením. Jednotlivé prvky obou se prolnuly v báječné shodě a výsledkem byl široký, důrazný a přitom nenásilný tok chutí s příjemným, sehraným koncem.
Dezert, kterým jsem „zavíral“, tentokrát trochu za předchozím zaostával. Jen proto, že přílišná šťáva, kterou pustilo horké ovoce, rozbředla konečný efekt do poněkud blátivého dojmu.
Sumu 763 korun, které jsem zaplatil, se dá jako cena akceptovat celkem snadno. Pozorný, vzájemně dobře se doplňující personál, který zaváhal jen při debarasu, lahodně ustrojená krmě a imponující interiér, jemuž by slušela trocha umírněnosti, jsou dobrým koktejlem kvalitní gastronomie.
Metamorphis
Hotel-Club - Restaurant
ADRESA: Malá Štupartská 5/636, 110 00 Praha 1 - Ungelt
Tel./fax: +420 221 771 068, e-mail: restaurant@metamorphis.cz
www.metamorphis.cz
OTEVÍRACÍ DOBA: Club Restaurant denně 07:30 – 01:00, Café Restaurant 09:00 - 01:00, zahrádka 09:00 - 24:00
POČET MÍST: Club 88, Café 40, zahrada 82
DRUH KUCHYNĚ: mezinárodní s podílem české
PLATEBNÍ KARTY: všechny obvyklé, embosované i elektronické
JÍDELNÍ LÍSTEK: angličtina
JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU: angličtina, němčina, francouzština
ZEMĚ PŮVODU NABÍZENÝCH VÍN: Austrálie, ČR, Francie, Itálie, Španělsko
HODNOCENÍ RESTAURACE:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 52 body ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU:
Parmská šunka s medovým melounem Kč 125,-
Mexická polévka 45 Kč
Smažená krabí klepítka s pikantní omáčkou 125 Kč
Krůtí prsíčka plněná chřestem a anglickou slaninou, podávané s růžičkovou kapustou a jemnou omáčkou z whisky 165 Kč
Grilované zvěřinové řezy s pošírovaným jablkem plněným šípkovou omáčkou 315 Kč
Pečená kachní prsíčka podávaná s červeným a bílým zelím a chlupatými knedlíky 325 Kč
Platýz plněný lososem s pečenou cuketou 265 Kč
„Affogato“ - vanilková zmrzlina s plátky limetky, přelité hořící sambukou 95 Kč
VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU:
Ryzlink rýnský / jakostní, vinařská obec Hostěradice „Volné pole“ - Znovín Znojmo 435 Kč
Grains de Roy A.O.C. Sud -ouest France, Pacherenc du Vic-Bilh 1417 Kč
Chiareto Rossato I.G.T. 450 Kč
Denis d´Or barrique Znojemská vinařská oblast / Znovín Znojmo 510 Kč
Beaujolais Villages J. B.Béjot 753 Kč
Shiraz Cabernet Orgando, Jacob´s Creek 804 Kč