Menu Zavřít

Čas změny

13. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Možnost férového vypořádání s minoritními akcionáři

Každá akciová společnost se může dostat do stavu, kdy podíl jejího majoritního akcionáře dosáhl takové výše, že postavení minoritních akcionářů již fakticky neumožňuje ovlivňovat její chod. V tuto chvíli vzniká legitimní otázka, zda nadále zachovávat tento stav, či zda není ekonomicky prospěšnější transformovat společnost na společnost s jediným akcionářem za současného férového vypořádání s minoritními akcionáři. Tento postup je obecně nazýván squeez out minoritních akcionářů.

Blízko k vydírání.

Nejenže se tímto postupem umožní efektivnější fungování společnosti, protože odpadne řada povinností vyplývajících z faktu, že existuje více než jeden akcionář (například svolávání a organizace valných hromad), ale současně tímto postupem může společnost předcházet greenmailingu. Greenmailing je napadání společností či jejích majoritních akcionářů drobnými akcionáři za používání mezer v českém právním řádu a někdy i nad jeho rámec. Jeho účelem je nátlakem získat pro minoritního akcionáře výhodu oproti majoritnímu akcionáři a většinou i ostatním minoritním akcionářům, přestože právě jejich zájmy se greenmaileři nejčastěji zaštiťují. Greenmailing tak nezřídka vede k mnohamilionovým ztrátám, nebo dokonce k ohrožení činnosti napadených společností. V jistém smyslu se tak blíží vydírání, na němž je vlastně založen (blackmailing znamená v angličtině vydírání) a v České republice na rozdíl od některých jiných zemí není právně postihován.

Převzetí jmění.

Squeez out minoritních akcionářů je v českém právním řádu realizován prostřednictvím převzetí jmění a nerovnoměrného rozdělení. Převzetí jmění je zrušení společnosti s převodem veškerého jejího obchodního jmění včetně práv a povinností z pracovněprávních vztahů na hlavního akcionáře. ento postup lze však na základě současné právní úpravy použít pouze v případě, že jmění zaniklé společnosti převezme akcionář, který je majitelem akcií jejichž jmenovitá hodnota přesahuje devadesát procent základního kapitálu (dále jen „hlavní akcionář“) Současně hlavním akcionářem může být pouze osoba se sídlem v České republice.
Předpokladem pro převzetí jmění zanikající společnosti hlavním akcionářem je vypracování smlouvy o převzetí, která musí být uzavřena mezi společností a jejím hlavním akcionářem (dále jen „smlouva o převzetí“).
O zrušení společnosti bez likvidace s následným převzetím jmění zaniklé společnosti hlavním akcionářem a o schválení smlouvy o převzetí rozhoduje valná hromada společnosti. O tomto rozhodnutí valné hromady se pořizuje notářský zápis.
V případě, kdy dochází k převzetí jmění společnosti hlavním, nikoli však jediným akcionářem společnosti, vzniká všem minoritním akcionářům právo, aby jim hlavní akcionář poskytl přiměřené vypořádání v penězích. Výše přiměřeného vypořádání při tom musí být přiměřená hodnotě akcií zanikající společnosti. Přiměřenost výše vypořádání hodnotě akcií musí být doložena posudkem znalce jmenovaného na návrh zanikající společnosti soudem.

ebf - tip - debata

Nerovnoměrné rozdělení.

Rozdělení společnosti s nerovnoměrným výměnným poměrem (takzvané nerovnoměrné rozdělení) je proces, kdy se zanikající společnost zrušuje bez likvidace a její jmění včetně práv a povinností z pracovněprávních vztahů přechází na nástupnické společnosti.
V projektu rozdělení, jakožto základním dokumentu schvalovaném valnou hromadou zanikající společnosti, může zanikající společnost v souladu s právními předpisy stanovit rozsah majetku a závazků, který v rámci procesu rozdělení přechází na jednotlivé nástupnické společnosti, přičemž v případě nerovnoměrného rozdělení výměnný poměr akcií zanikající společnosti za akcie nástupnických společností může být stanoven v nástupnických společnostech různě. V našem případě by tak například došlo k rozdělení společnosti na nástupnickou společnost pokračující v hlavním předmětu podnikání (tato společnost by měla jediného akcionáře) a dále na společnost vlastnící převážně majetek, například peníze (akcionáři této společnosti by byli minoritní akcionáři a v některých případech též majoritní akcionář). Projekt rozdělení s nerovnoměrným výměnným poměrem před jeho schválením valnou hromadou společnosti přezkoumávají dva znalci jmenovaní na návrh zanikající společnosti soudem.
K přijetí usnesení valné hromady o rozdělení s nerovnoměrným výměnným poměrem je třeba souhlasu devadesáti procent hlasů všech akcionářů zanikající společnosti. O tomto rozhodnutí se pořizuje notářský zápis s uvedením akcionářů, kteří o rozdělení nehlasovali.
Při nerovnoměrném výměnném poměru vzniká akcionáři, který (I) byl akcionářem zanikající společnosti ke dni konání valné hromady, která o rozdělení rozhodla, (II) této valné hromady se účastnil a (III) nehlasoval pro schválení projektu rozdělení, právo na vypořádání v penězích, a to za cenu určenou na základě posudku znalce.
Zkušenosti, které jsme získali při realizaci mnoha těchto procesů nás vedou k jednoznačnému závěru, že využití těchto standardních nástrojů zvyšuje efektivitu fungování společností, šetří její náklady a současně též zajišťuje férové vypořádání s minoritními akcionáři.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).