Menu Zavřít

Často a bezohledně. Významní právníci kritizují zajišťovací příkazy Finanční správy

11. 9. 2017
Autor: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Zajišťovací příkazy jsou mimořádným prostředkem pro mimořádné situace. V praxi je však Finanční správa stejně jako Celní správa používá příliš často a v rozporu se zákonnými podmínkami. Takový je názor jedné z největších a nejuznávanějších právních kanceláří v Česku - společnosti Havel, Holásek & Partners. Tím, že Finanční správa používá tyto příkazy svévolně, se firmám otevírá cesta k vítězství v následném soudním sporu.

Zajišťovací příkaz byl původně určen jako nástroj pro situace, kdy podnikatelé a manažeři nehradí dlužné daně, své firmy tunelují nebo s finančními úřady vůbec nekomunikují. V praxi je však používán i proti solventním firmám, po kterých finanční správa požaduje úhradu DPH neodvedenou nespolehlivými obchodními partnery. Konkrétním případem můžou být mediálně známé kauzy firem FAU a Elektra PV.

Partner firmy Havel, Holásek & Partners David Neveselý dodává, že finanční úřady preferují nejrazantnější formu zajišťovacího příkazu s okamžitou vykonatelností. „Tento postup daňovému subjektu prakticky neumožňuje včasné uzpůsobení podnikových procesů na velký finanční závazek, který bude muset splnit. V praxi se tak děje i v situacích, kdy je tento zásah do práv subjektu nepřiměřeně tvrdý a tedy v rozporu s principem proporcionality,“ dodává Neveselý.

Havel, Holásek & Partners
Advokátní kancelář sdružuje více než 180 právníků, 100 advokátů a více než 500 dalších spolupracovníků, což ji řadí na pozici největší právní firmy na českém trhu. Zaměřuje se hlavně na služby pro velké podniky, mezi něž patří například poradenství u firemních fúzí a akvizic. Od ledna příštího roku zkrátí svůj název na Havel & Partners.

Čí jsou naši? Finanční správa likviduje fungující firmy

 Andrej Babiš v areálu Preol


David Neveselý upozornil také na přelomové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) z 31. října loňského roku. NSS již tehdy varoval, že důsledkem zajišťovacího příkazu může být ekonomická likvidace daňového subjektu, a proto by jej finanční úřady měly používat jen v závažných případech. Míra a rozsah jeho použití musí být adekvátní vůči cíli, který finanční správa sleduje.

Odvolání proti zajišťovacímu příkazu je sice možné, nemá však odkladný účinek. Jedinou účinnou obranou je podle Neveselého žaloba k soudu. Pokud soud prokáže, že příkaz byl vydán nezákonně, může poškozená firma vedle jeho zrušení a vrácení zajištěných prostředků nárokovat i náhradu škody způsobené nezákonným rozhodnutím a nesprávným úředním postupem.

CIF24

Dále čtěte:

FAU podala na stát 13 žalob. Dva případy vyhrála

Zajišťovací příkazy nejsou nadužívány, tvrdí ministerstvo financí

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád

Šéf finanční správy Martin Janeček po boku Andreje Babiše


  • Našli jste v článku chybu?