Menu Zavřít

ČBA aktualizovala prognózu, v letošním roce očekává pokles domácí ekonomiky

17. 1. 2012
Autor: profit

Pokles výkonu domácí ekonomiky o 0,1 procenta oproti původnímu předpokladu 1,3procentního růstu očekává letos Česká bankovní asociace. V roce 2013 by české hospodářství mělo zahájit růst, který by měl v meziročním srovnání dosáhnout dvou procent, uvedla ČBA na dnešní tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním důvodem zhoršení prognózy pro letošní rok je vývoj evropských ekonomik. Ekonomiky zemí eurozóny klesnou o 0,4 procenta, odhaduje ČBA.  “I když je pokles v eurozóně hlubší než prognóza pro ČR, česká ekonomika zřejmě poroste pomaleji než například ekonomika Německa. Vývoj u dalších obchodních partnerů bude pravděpodobně různorodý,“ řekl předseda vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. Zároveň ale vypracovala i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta. Novou prognózu představí ČNB na počátku února.

ČBA poprvé vydala svoji makroekonomickou prognózu loni v lednu. Predikce zveřejňuje pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank a Komerční banky.

WT100

S očekávanou stagnací ekonomiky je spojeno i mírné zhoršení vývoje nezaměstnanosti. Průměrná míra nezaměstnanosti by měla v roce 2012 dosáhnout 8,9 procenta. Inflace i přes dopad zvýšení daní zůstane pod třemi procenty, což v kombinaci se slabým růstem ekonomiky povede k zachování nízkých úrokových sazeb.

I ve zhoršeném ekonomickém klimatu se bankovnímu sektoru v roce 2012 pravděpodobně podaří udržet kladný růst bankovních úvěrů, pro podniky se podle odhadů ČBA bude pohybovat na úrovni 1,5 procenta. Úvěry pro obyvatelstvo porostou dokonce o čtyři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?