Menu Zavřít

ČEB rozjíždí další prodej pohledávky SSM

5. 5. 2015
Autor: Siebert Martin/Euro

Nekonečný příběh. Tak by se mohla označit snaha státní České exportní banky (ČEB) prodat pohledávku ve výši 168 milionů eur (4,6 miliardy korun) vůči východoslovenským ocelárnám Slovakia Steel Mills. Tu ČEB prodává od loňského května, přičemž prodej nadále pokračuje.

Poslední pokus je ze začátku dubna, kdy státní banka oslovila zájemce o pohledávku. K účasti na výběrovém řízení vyzvala některé firmy advokátní kancelář BBH, která ČEB zastupuje. Vyplývá to z dokumentu, který má redakce týdeníku Euro k dispozici.

„Česká exportní banka nové výběrové řízení nezahájila,“ tvrdí přesto Petr Križan, ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace ČEB. „Nikdy ale nepřestala jednat a i v současné době jedná se všemi zájemci o koupi pohledávky ČEB,“ dodává s tím, že hlavním kritériem při rozhodování o způsobu řešení každé nedobytné pohledávky je maximalizace celkového výtěžku. „U pojištěných pohledávek jsou veškeré kroky realizovány podle pokynů pojistitele, kterým je v případě SSM pojišťovna EGAP,“ vysvětluje.

Na otázku, koho tedy ČEB oslovila, Križan neodpověděl. Podle informací týdeníku Euro měli být osloveni předchozí uchazeči. V minulosti měly zájem o pohledávku skupina Arca, ukrajinská KVV Group a německá ocelárna Max Aicher. „Máme o to zájem, ale musíme vyhodnotit podmínky soutěže,“ uvedl šéf skupiny Arca Pavol Krúpa.

Pohledávka státní banky je přitom klíčem k ovládnutí firmy Slovakia Steel Mills. „Všechno má obstavené ČEB,“ uvedl již dříve v této souvislosti zdroj blízký celé záležitosti, který si nepřál být jmenován.

ČEB se přitom snaží pohledávku vůči SSM prodat téměř rok. Přestože na stole bylo několik nabídek, banka ji dosud neprodala. Za tu dobu se však hospodaření SSM zhoršilo natolik, že firma skončila v konkurzu. Ten v polovině února prohlásil na firmu košický soud. Konkurz pochopitelně ovlivní cenu pohledávky ČEB. Už jen z toho důvodu, že se pohledávka může stát předmětem soudních sporů, což zvyšuje riziko pro potenciální kupce.

CIF24

Za společností Slovakia Steel Mills stojí bývalí představitelé skupiny Istrokapital – miliardáři Branislav Prieložný a Mario Hoffmann.

  • Našli jste v článku chybu?