Menu Zavřít

Čechu, otřes se! Pro rakouské banky jsme zlatý důl

7. 12. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

Dcery rakouských bank v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy vydělaly svým mateřským společnostem v letech 2003 až 2015 více než 25 miliard eur (675 miliard korun). A zdaleka nejvíce se na ziscích rakouských bankovních domů podílelo Česko.

Trhy ve střední a východní Evropě v uplynulých 13 letech výrazně přispěly k celkové ziskovosti rakouského bankovnictví. Ne ze všech zemí, do nichž rakouské bankovní domy vstoupily, si ale za sledované období odnesly zisky. Ať už z důvodu politické nebo makroekonomické nejistoty skončilo v červených číslech působení v Maďarsku, ve Slovinsku a na Ukrajině, uvádí aktuální zpráva o finanční stabilitě Rakouské národní banky.

Česko, Rusko, Slovensko a Chorvatsko se na celkových ziscích v regionu podílely 80 procenty, přičemž Česko bylo s velkým náskokem nejziskovější a je tak pro rakouské banky klíčovou zemí. Podle ukazatele RoAA (rentabilita průměrných aktiv) dosáhl kumulovaný zisk v Česku za uvedené období 8,5 miliardy eur (230 miliard korun). Druhou nejvýkonnější zemí regionu bylo Rusko s 5,9 miliardy eur. Slovenské dcery vydělaly rakouským matkám 3,2 miliardy eur a chorvatské 2,7 miliardy. S větším odstupem a zisky do 1,5 miliardy eur pak následují Rumunsko, Bulharsko, Polsko, Srbsko a Bělorusko.

Kumulované zisky (ztráty) a rentabilita průměrných aktiv (RoAA) rakouských bank ve střední a východní Evropě v letech 2003-2015: Kumulované zisky (ztráty) a výnosnost aktiv poboček rakouských bank ve střední a východní Evropě v letech 2003 - 2015  Zdroj: Rakouská národní banka

Třináctileté období studie rozděluje na dvě části, přičemž milníkem je globální finanční krize v roce 2008. Období expanze a období konsolidace se liší v mnoha ohledech. Primárně je však odlišuje míra akvizic v prvním a divestic ve druhém období.

Ve sledovaném období držely rakouské bankovní domy většinu dohromady v 90 bankách regionu. Nejvíce najednou (73) v roce 2007, na konci roku 2015 číslo kleslo na 59. Nejvyšší tržní hodnotu měla tato rakouská aktiva mezi roky 2008 a 2010, kdy dosáhla 32 miliard eur.

Podíl jednotlivých zemí na zisku rakouských bank ve střední a východní Evropě (v procentech):

Podíl zemí střední a východní Evropy na ziscích rakouských bank (v procentech) Celkový zisk z regionu CEE dosáhl v prvním pololetí 2016 2,1 miliardy eur Zdroj: Rakouská národní banka

V Česku působí několik poboček rakouských bank a také původně státní Česká spořitelna, která je v držení rakouské Erste Group. Dalšími rakouskými hráči na českém trhu jsou Raiffeisenbank, Oberbank či UniCredit Bank, kterou ovládá rakousko-italská mateřská společnost.

KL24

Na výrazný odliv výnosů firem v zahraničním vlastnictví upozornila nedávná vládní analýza. Podle ní odliv kapitálu z Česka a ze zemí střední a východní Evropy od roku 2005 převyšuje příliv nových zahraničních investic a reinvestic, což může být pro vývoj ekonomiky rizikové. Negativní trend je podle analýzy patrný zejména u energetiky a vodárenství.

Přečtěte si rozhovor se šéfem České spořitelny Tomášem Salomonem:

Největší problémy? Hazard a porno, říká šéf spořitelny

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Dále čtěte:

Českým bankám je stále lépe. Velká čtyřka už letos vydělala skoro 40 miliard

UniCredit stoupl čistý zisk v Česku a na Slovensku na téměř pět miliard


  • Našli jste v článku chybu?