Menu Zavřít

Čechy sužuje vydatný déšť, hrozí podemletí silnic a mostů

29. 6. 2017
Autor: čtk

V západní polovině Čech bude až do odpoledne vydatně a vytrvale pršet. Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje, v pražském Radotíně napršelo až 110 milimetrů vody. Vydatné srážky, které přišly po delším období sucha a horka, zkomplikovaly dopravu, zaměstnaly hasiče a zvedly hladiny řek.

Povodňová pohotovost je až do pátečního rána v Praze, v okresech Beroun a Praha-západ ve Středočeském kraji a Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj do dnešních 17:00, pršet bude i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Odpoledne mají srážky od jihu slábnout a ustávat.

Meteorologové rovněž upozornili, že voda může podemlít silnice a mosty. Extrémní déšť dnes ráno například přerušil provoz na frekventované železniční trati mezi Prahou a Berounem. Vlaky se zastavily poté, co se u Černošic na trať sesunul svah. V 08:30 byl provoz obnoven po jedné ze dvou kolejí, mezi Radotínem a Dobřichovicemi jezdí nadále náhradní autobusová doprava, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Některé dálkové vlaky jezdily odklonem přes Rudnou u Prahy a nabíraly zpoždění.

Hasiči v pohotovosti

Hasiči v Praze a Středočeském kraji evidují od rána zvýšený počet výjezdů, především čerpali vodu ze zatopených sklepů či suterénů domů. Dopoledne museli ze školy ve středočeských Černošicích evakuovat děti kvůli podezření, že voda narušila statiku objektu. U rybníka v Lidicích voda uvěznila dva lidi v autě. Několik sklepů či komunikací bylo zatopeno také v Praze, hlavně v oblasti Radotína, Zbraslavi či Lipenců. V blízkosti radotínské cementárny musela být uzavřena silnice, kudy jezdí i autobusy MHD. Přetéká radotínská vodní nádrž.

CIF24

V Pardubickém kraji zaznamenali energetici po nočních bouřkách a přívalových deštích osm poruch na vedeních vysokého napětí. Postiženy byly všechny okresy, v současnosti jsou již závady odstraněny. Hasiči v regionu museli na desítkách míst odstraňovat spadlé stromy a větve a čerpat vodu po přívalových deštích.

Komplikace kvůli počasí zaznamenali i v Olomouckém kraji. Už druhý den tam vyjíždějí hasiči do terénu kvůli silnému větru, který způsobuje především pády stromů a větví. Popadané stromy zatarasily na některých místech komunikace, cyklostezky, nad ránem také zastavily provoz na železnici u Štarnova na Olomoucku.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).