Menu Zavřít

Cena za dominantní pozici: Sazka zaplatila za Fortunu sázky přes 100 milionů

1. 6. 2017
Autor: Euro

Loterijní kolos Sazka se převzetím konkurenční firmy Fortuna sázky stane dominantním hráčem na trhu se stíracími losy.

Loterijní kolos Sazka miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce převzal konkurenční Fortunu sázky, kterou kontrolovala česko-slovenská investiční skupina Penta přes skupinu Fortuna. Sazka za konkurenční firmu zaplatila podle informací týdeníku Euro hodně přes sto milionů korun.

Skupina Fortuna tak dokončila prodej loterijní části, který začal již loni v létě. Během prodeje se o firmu zajímalo několik uchazečů z hazardní branže včetně například Tipsportu. Nabídky přesahovaly sto milionů korun.

Sazka měla přitom zájem o Fortunu sázky nikoli kvůli jejím číselným loteriím, které mají zanedbatelný podíl na trhu. „Rozhodli jsme se využít možnost akvizice společnosti Fortuna sázky, díky které rozšíříme stávající emise stíracích losů,“ uvedl šéf Sazky Robert Chvátal.

EBF24

V roce 2015 přitom Sazka prodala losy za 1,2 miliardy, přičemž na celém trhu dosáhly tržby z jejich prodeje 1,96 miliardy korun. Na tržbách tak měla šedesátiprocentní podíl, který se ještě dramaticky zvýší, protože Fortuna sázky byla dvojkou na tomto trhu. Historicky mívala zhruba poloviční podíl oproti Sazce.

Přečtěte si také:

Fortuna rozšiřuje fotbalový záběr. Bude sponzorovat rumunskou reprezentaci

Sazka je blízko ovládnutí loterijního byznysu Fortuny. Zaplatí přes 100 milionů

Audit zvýraznil propad Fortuny. Její zisk loni klesl na 223 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).