Menu Zavřít

Centrum Prahy brzy dostane novou tvář

20. 3. 2018
Autor: Zaha Hadid Architects

Centrum metropole v oblasti Masarykova nádraží a Florence výrazně změní svou tvář pod taktovkou věhlasného architektonického studia. Primátorka Adriana Krnáčová předpokládá, že realizace půjde podle termínu. Projekt má být dokončen za pět let.

Odvážný projekt, který oblast kolem Masarykova nádraží a Florence posune do 21. století, z části vznikl ve věhlasném studiu Zaha Hadid Architects. Šikmé linie, ustupující podlaží a celkové urbanistické řešení nese jednoznačný rukopis nedávno zesnulé hvězdy moderních architektury.

„Chceme z hlavního města znovu vytvořit centrum světové architektury a mít zde stavby od ikon v oboru. První vlaštovkou může být budoucí revitalizace Masarykova nádraží, kde pod taktovkou Penta Investments vzniká Central Business District podle vize architektky Zahy Hadid,“ uvedla k projektu primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

„Inspirací pro tento projekt nám byla pařížská La Défénse, kdy zde v první fázi vzniklo několik budov, které vdechly celému území nový ráz. Na ně se pak navazovaly další investice a další výstavba až do dnešní hypermoderní čtvrti se všemi funkcemi potřebnými pro příjemný život,“ doplnila primátorka.

Projekt nazvaný Central Business District by se měl realizovat pouze na zastavěných plochách v okolí Masarykova nádraží a Florence. Tímto by mohl nevzhlednou část města, kde naposledy vyrostlo Florentinum, uvést zpět do života. V několika etapách by zde mělo vyrůst osm multifunkčních objektů o celkové užitné ploše 90 tisíc metrů čtverečních. Kanceláře, obchody, restaurace, kavárny a veřejné zelené plochy dají centru města zcela nový kabát.

WT100

Penta část pozemků od Českých drah vykoupila už v roce 2016. Projekt by podle mluvčího Penty Iva Mravinace mohl být dokončen v roce 2023. Investiční skupina plánuje do celého území investovat přes 6,5 miliardy korun.

Celková rozloha pozemků je 22 000 m2, počítá se s výstavbou osmi budov s 90 000 m2 komerčních ploch.

Proč Central Business District?
Projekt zahrnuje rekonstrukci a modernizaci prostor historického nádraží (135 milionů Kč bude vynaloženo jen na rekonstrukci nádraží).
Zkvalitní se také služby pro cestující.
Projekt výrazně zlepší tvář centra Prahy.
Projekt plně respektuje historii území a stávající zástavbu.
Vzniknou nové kancelářské prostory, obchody, restaurace, kavárny i zelené plochy. Oblast současného brownfieldu se otevře veřejnosti.
Central District propojí Prahu 1 s Karlínem a Žižkovem. Variantou v projektu je unikátní zastřešení kolejiště, díky čemuž vznikne nový městský park.
Ulice Na Florenci bude mnohem širší – stane se novým městským bulvárem, který budou lemovat vzrostlé stromy. Díky tomu se rozšíří samotné centrum města od náměstí Republiky až na Florenc.
Vznikne několik veřejných prostranství plnících funkci náměstí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).