Menu Zavřít

Ceny neklesnou

17. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Gas Business Breakfast

CIF24

PRAHA (foj) - Významní energetičtí manažeři a odborníci se v pátek 10. prosince sešli, aby diskutovali o aktuálních problémech českého plynárenství. Gas Business Breakfast v pražském hotelu Corinthia Towers uspořádalo vydavatelství Euronews v rámci projektu EVENTS - EURO SETKÁNÍ. Patronem akce byla Česká plynárenská unie.
V diskutovaných tématech se řečníci věnovali především novému energetickému zákonu, liberalizaci trhu s plynem a novým pravidlům pro podnikání v oboru. „Liberalizace energetik je jedním z nejdražších experimentů v Evropské unii,“ tvrdil ve svém příspěvku místopředseda Energetické regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Zároveň předpověděl, že si státy EU vyzkouší liberalizaci trhu s tím, aby se za několik let vrátily k současným, již osvědčeným modelům. „V tomto případě jsem zastáncem osvícené diktatury,“ dodal s nadsázkou Němeček.
Nadcházející změny na trhu s plynem vycházejí z nového energetického zákona, který začne platit od ledna 2005. Oproti současnému stavu je hned několik novinek. „Nové rozdělení činnosti na regulované a neregulované, nový harmonogram otevírání trhu s plynem, povinné vybavení konečných zákazníků měřícím zařízením,“ vyjmenoval některé z nich ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu a obchodu Jan Zaplatílek. Významné změny vycházejí ze směrnice, kterou v roce 2003 schválila Evropská komise. „Provozovatel přepravní soustavy musí být do 1. ledna 2006 právně oddělen od obchodníka s plynem,“ upozornil Zaplatílek. Tato změna se přímo dotkne společnosti Transgas. Stejná transformace, tzv. unbundling, však čeká i regionální distributory plynu. „Provozovatel distribuční soustavy nesmí být od 1. ledna 2007 souběžným držitelem licence na obchod s plynem,“ upřesnil Zaplatílek.
Prezident České plynárenské unie Josef Kastl k tomu dodal, že je především nutné zajistit, aby unbundling ve firmách proběhl hladce. Rovněž upozornil na nový harmonogram otevírání trhu s plynem. Od 1. ledna příštího roku si svého dodavatele mohou vybrat zákazníci, jejichž spotřeba plynu v roce 2003 překročila hodnotu patnáct milionů kubíku. O rok později se trh otevře pro všechny odběratele plynu s výjimkou domácností, ty si svého dodavatele budou moci vybrat od 1. ledna 2007.
„Novela energetického zákona je dostatečně funkční pro zahájení otevírání trhu s plynem. Podle zahraničních zkušeností je nezbytné po roce fungování trhu s plynem upravit znovu legislativu, teprve funkčnost prověří její život,“ konstatoval Kastl. Je navíc přesvědčen, že plynárenské společnosti jsou připraveny nabídnout zákazníkům své služby v novém tržním prostředí.
„Cílem veškerých změn prováděných pod heslem liberalizace je vytvoření konkurence na trhu se zemním plynem. S jejím nástupem je spojováno očekávání, že poklesnou ceny pro konečné zákazníky,“ sdělil finanční ředitel a člen představenstva společnosti Transgas Martin Herrmann. Taková teze se však v mnoha zemích, kde byl již trh s plynem otevřen, nepotvrdila nebo měla pouze krátkodobý efekt. „Z našich analýz a předpokladů vyplývá, že se nepotvrdí ani v České republice. Vlastní otevření trhu i proces unbundlingu si vyžádají investice v řádech stovek milionů korun,“ uzavřel Herrmann.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).