Menu Zavřít

Chystáte se cestovat po Evropě? Na východ od hranic ušetříte, Švýcarsko a Anglie se prodraží

18. 4. 2019
Autor: Oleksandr Pidvalnyi

Sezóna dovolených se kvapem blíží, ale pokud jste vyznavači spíše takzvaných „eurovíkendů“, pak jste zvyklí vyrážet za hranice v podstatě kdykoliv během roku. Na starém kontinentu je nepřeberné množství zajímavých míst a měst, které rozhodně stojí za to navštívit. Vedle tradičních destinací, jakými je například Itálie, by turisté určitě neměli opomíjet třeba takové Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Velkou Británii, Švýcarsko nebo i trochu vzdálenější Rusko. Jak je to ale v těchto zemích s cenami?

V zásadě platí jedno základní pravidlo – státy, jež se nacházejí východněji než Česká republika, jsou, respektive mohou být, pokud jde o ceny potravin a služeb, pro tuzemského turistu o něco málo levnější, než na co je zvyklý ze své domoviny.

Polsko

Chystáte-li se do Polska, žádných extra výdajů navíc se za normálních okolností s největší pravděpodobností bát nemusíte. Tato země není podobně jako ČR členem eurozóny, místním platidlem je zlotý. Podle aktuálního kurzu vychází jeden zlotý přibližně šest českých korun. Zejména v pohraničí lze však mnohdy platit i pomocí české měny.

Co se základních potravin týče, pak vězte, že půl bochníku chleba seženete v obchodě v přepočtu za velice přijatelných 16 korun, jeden litr mléka za 14, deset deka místního sýru za 13, zatímco jedno kilo brambor za 10 korun. Stejné množství hovězího pak vyjde na 190 Kč.

Pakliže budete chtít zajít do některé ze zdejších restaurací, vyjde vás jedna porce přibližně na 120 korun. Za tříchodové menu v pohostinském zařízení střední úrovně zaplatíte kolem tří stovek, půl litru piva přijde na 42 korun a jen o pět korun dráž stojí v typické polské kavárně cappuccino.

Za jednu krabičku cigaret zaplatí kuřáci zhruba 90 korun, zatímco láhev vína v obchodě přijde na přibližně 120 Kč. Co se taxíků týče, zde je potřeba uhradit nástupní sazbu ve výši 42 korun, přičemž každý ujetý kilometr vás bude stát korun 14.

I pohonné hmoty jako takové jsou v Polsku o něco levnější než v České republice. Jeden litr benzínu pumpaři nabízejí průměrně za 27 Kč, za naftu chtějí ještě o pár desítek haléřů méně.

Maďarsko

V poslední době vykazují Češi čím dál větší zájem také o Maďarsko, další středoevropskou zemi, k níž mají vzhledem ke společné historii relativně blízko. Ani tento stát není členem eurozóny, a proto je potřeba počítat s tím, že se v obchodech a restauracích platí forinty, jejichž hodnota je ve srovnání s českou korunou mnohonásobně nižší. Podle aktuálního měnového kurzu lze totiž sto forintů pořídit za necelých osm korun.

K dispozici jsou mince v nominální hodnotě od 5 do 200 forintů, ale za ty si toho v Maďarsku moc nekoupíte. Bankovky začínají na hodnotě 500 forintů, nejvyšší pak má hodnotu celých 20 tisíc.

Ceny potravin jsou zde rovněž velice přijatelné, a mnohdy dokonce nižší než v ČR. Půlka chleba stojí v průměru 15 korun, jeden kilogram rýže 23, brambory lze pořídit v přepočtu za 15 a rajčata za 40 korun.

Ani jídlo v typické restauraci nevyjde příliš draho, ba naopak – zaplatíte za něj kolem 120 korun. Pivo stojí většinou okolo 33 korun, zatímco cappuccino může být ještě o něco levnější. Chcete-li zajít na vydatnější menu, které sestává ze tří chodů, pak vás vyjde nejspíš na 330 Kč.

Co se alkoholu nabízeného v obchodech týče, „sedmička“ vína stojí kolem stokoruny, místní pivo se dá pořídit zhruba za dvacku. O něco dráže vyjdou cigarety, neboť za krabičku marlborek kuřáci zaplatí necelou stovku.

Ceny benzínu, respektive nafty jsou ve srovnání s Polskem o trochu vyšší, v poměru k českým pumpám na nich ale řidiči v Maďarsku utratí přeci jen stále o něco méně, konkrétně pak 29,2, potažmo 29,5 korun za litr toho kterého typu pohonné hmoty.

Bulharsko

Do Bulharska jezdí Češi v podstatě od nepaměti. Je to totiž jedna z mála přímořských zemí, kterou mohli navštěvovat i v době socialismu. Moře je tu teplé a čisté a ceny jsou zde více než přívětivé.

Místním platidlem je bulharský lev, přičemž jeho hodnota je podle aktuálního tržního kurzu vyčíslena na 13 českých korun. A přesně za tuto částku se dá v místních obchodech sehnat i půl bochníku chleba. Co se dalších základních potravin týče, litr mléka stojí v průměru 26 Kč, zatímco plato dvanácti vajec vyjde zhruba na 40 korun.

Za kilo kuřecího masa zaplatíte průměrně 117 Kč, stejné množství hovězího odlehčí vaši peněženku o 174 korun. Ovoce možná vyjde o pár korun dráž, ale o žádné dramaticky vysoké ceny se rozhodně nejedná. Kilo jablek lze pořídit za 25 korun, banány za 33, zatímco pomeranče přibližně za 27 Kč. Za stejné množství brambor budou místní obchodníci žádat v přepočtu nejčastěji 13 korun.

Typické jídlo v restauraci stojí příjemných 130 Kč, pakliže zamíříte do nějakého lepšího podniku, vyjde vás tříchodové menu na 260 korun.

A pokud jde o alkohol, v restauračním zařízení si můžete půl litru piva dopřát za velice příznivých 26 Kč a jen o dvě koruny dráž vás vyjde cappuccino.

Co je v Bulharsku opravdu levné, jsou taxíky. Nástupní sazba činí 12, každý ujetý kilometr pak jen pouhých 10 korun. Ostatně ani benzín či nafta nepatří k nikterak drahým položkám. Zaplatíte za ně 25,7, respektive 28,3 Kč.

Itálie

Chystáte-li se na výlet či dovolenou na Apeninský poloostrov, počítejte s tím, že si ve srovnání se všemi výše uvedenými zeměmi připlatíte, a to dost výrazně. Dražší jsou jak ceny potravin, tak ceny služeb.

Například půlka chleba vás v Itálii vyjde na 39 korun, deset deka sýru na 30 a 12 vajec na 66 Kč. Mezi nejdražší položky pak patří především maso. Jedno kilo kuřecího si Italové cení v přepočtu na 213 korun, hovězího dokonce až na 387.

Kilogram ovoce se pohybuje nejčastěji kolem 45 korun, a platí to jak pro jablka, tak pro banány i pomeranče. Stejné množství brambor v ochodech seženete za zhruba 30 Kč.

Samostatnou kapitolou jsou ceny v restauracích. I v těch levnějších totiž musíte počítat s tím, že vás jedna porce vyjde v přepočtu na 385 korun. Chcete-li ochutnat některé z místních piv, připravte si alespoň 115 Kč. V obchodech jsou ceny alkoholu přeci jen o něco příznivější, nicméně ve srovnání s těmi v Čechách stále relativně vyšší. Za láhev vína zde zaplatíte v průměru 128 korun.

Cestovat po Itálii taxíkem se příliš nevyplatí, nástupní sazba dosahuje hranice 128 korun, za každý ujetý kilometr vám na taxametru naskočí částka odpovídající ekvivalentu 38 Kč. Ceny benzínu a nafty jsou v této zemi ve srovnání s Českou republikou o třetinu vyšší.

Velká Británie

Anglie, potažmo Velká Británie nabízí rovněž bezpočet překrásných míst a měst, které stojí za to navštívit, ačkoliv o typicky dovolenkovou lokalitu se pochopitelně nejedná. Rozhodnete-li se vydat na druhou stranu kanálu La Manche, určitě si s sebou nějaké peníze navíc vezměte, budou se vám náramně hodit.

Bochník chleba, respektive jeho polovina k těm nejdražším položkám zcela určitě patřit nebude, neboť za něj v průměru dáte jen necelých 30 korun, za takové kuřecí si ale již připlatíte. Jeden kilogram vás vyjde na 170 Kč. Hovězí je pak o dalších 44 korun dražší.

Co se ovoce týče, jablka jsou v obchodech nabízena za 53 korun, banány za necelých 30, zatímco rajčata za 52 korun. Řeč je vždy pochopitelně o celém jednom kilogramu toho kterého ovoce, potažmo zeleniny.

Podobně drahé jako v Itálii jsou i ve Velké Británii restaurace. Zavítáte-li do nějakého spíše levnějšího podniku, počítejte s průměrnou cenou za pokrm pohybující na hranici 350 korun. Pokud si chcete dopřát jídlo o třech chodech, zaplatíte za něj obvykle kolem 660 Kč.

Alkohol je v Anglii i ve zbytku Británie poměrně drahým zbožím. Pivo bude vaši peněženku zcela určitě stát od stokoruny výše. Cappuccino podniky nabízejí za 75 Kč. Láhev vína v obchodních regálech vyjde na 205 korun, zatímco krabička cigaret na závratných 278 Kč.

Svézt se v legendárních černých taxících může být vskutku zajímavým zážitkem, počítejte nicméně s tím, že nástupní taxa se pohybuje kolem 90 korun, zatímco jeden ujetý kilometr vás přijde na 47 Kč.

Benzín i nafta jsou o něco dražší než v ČR, ovšem ne zas o tolik. V průměru za jeden litr zaplatíte na tamních benzinkách 34,5, respektive 35,2 Kč.

Švýcarsko

Pokud jste spíše na vysokohorskou turistiku a Rakousko už vás omrzelo, zkuste jeho západního souseda. Švýcarsku se přezdívá střecha Evropy, neboť je to země s největší průměrnou nadmořskou výškou na Starém kontinentu. A chtělo by se říct, že úměrně k velikosti jeho majestátních vrcholů jsou nastaveny i zdejší ceny, s nimiž se setkáte v obchodech, restauracích, ale vlastně kdekoliv.

Švýcarsko totiž bez nadsázky patří k nejdražším zemím na světe, a proto se nemůžete divit, když po vás bude za půlku chleba prodavačka chtít v přepočtu 60 korun. 12 vajec vás bude stát dokonce 123 Kč, zatímco takový litr mléka „pouhých“ 36.

Samostatnou kapitolou je místní sýr. Ostatně, ten je vedle čokolády, hodinek a vlaků jedním z hlavních symbolů této alpské země, a tudíž i jeho cena musí být „adekvátní“. Za 10 deka této labužnické pochoutky zaplatíte přes 50 korun.

Kilogram kuřecího vás v obchodě přijde na 550 korun, hovězí na dvakrát tolik. A víceméně stejné částky zaplatíte i tehdy, rozhodnete-li se zavítat do místních restaurací. Pokud se jedná spíše o jednodušší stravovací zařízení, připravte si více než pětistovku, tříchodové menu bude stát kolem 1 130 Kč.

Za pivo v hospodě si místní hostinští účtují v přepočtu 158 korun, láhev „sedmičky“ vína vyjde v obchodě na 270 Kč. Jedinou alespoň trochu cenově srovnatelnou položkou tak představuje benzín. Jeho cena se pohybuje na hranici 32,7 korun, nafta už je však o něco dražší. Za jeden litr zde zaplatíte téměř 36 Kč.

Rusko

Kouzlo Ruska, jeho pravoslavných památek, rozlehlých měst a celé řady dalších zajímavých míst, která stojí za návštěvu, Češi postupně znovu objevují. Když došlo na konci osmdesátých let minulého století k otevření hranic, většina českých turistů pochopitelně mířila spíše na západ. Nyní však již do svých dovolenkových, respektive výletních úvah Rusko opět zahrnují, a to čím dál častěji.

Ve srovnání se všemi zbylými zde uvedenými zeměmi je tento stát od hranic České republiky vzdálen přeci jen o něco víc, zejména pak pokud cílovou destinací má být jeho hlavní město Moskva. To by nicméně zcela rozhodně nemělo v dnešní době představovat nikterak velkou překážku.

Ceny jsou zde ve srovnání s těmi českými relativně příznivé, a to i díky oslabenému rublu, který doplácí na řadu ekonomických sankcí uvalených na Rusko ze strany mezinárodního společenství jako reakci na jeho vměšování do konfliktu na Ukrajině a následnou anexi poloostrova Krym.

Chléb lze pořídit přibližně za 17 korun v přepočtu, zatímco 10 dekagramů sýru za 5 Kč. Levná jsou i jablka či rajčata, neboť jedno kilo stojí kolem 25 korun.

Za jídlo v restauraci turista zaplatí kolem dvou stovek, pokud by zatoužil po tříchodovém menu, jednalo by se o částku přibližně 330 korun. V podstatě nastejno pak vyjde objednání piva – jeho cena se nejčastěji pohybuje kolem 38 Kč za půllitr. Cappuccino je zhruba o pět korun dražší.

CIF24

Poměrně levná je v Rusku městská hromadná doprava. Jízdenka místním MDH vás bude stát pouhých 13 Kč. A zatímco v jiných zemích bývají cigarety tradičně jednou z nejdražších položek vůbec, v zemi s největší rozlohou na světě toto pravidlo zjevně neplatí. Jednu krabičku si tu totiž kuřáci mohou průměrně pořídit za 51 korun

Přehled cen potravin a dalšího zboží v zahraničí
Položka Polsko Maďarsko Bulharsko Itálie Velká Británie Švýcarsko Rusko
Půl bochníku chleba16 15 13 39 28 60 17
Mléko (1 l) 14 18 26 29 26 36
Sýr (10 dkg) 13 14 14 30 16 53 5
Vejce (12 ks) 43 29 40 66 55 123 77
Jablka (1 kg) 17 26 25 47 53 87 25
Banány (1 kg) 26 33 33 44 29 66
Pomeranče (1 kg) 27 30 27 44 48 78
Brambory (1 kg) 10 15 13 30 34 58 16
Balená voda (1,5 l) 11 8 12 10 29 27 21
Kuře v celku 48 46 51 150 232
Kuřecí maso (1 kg) 93 106 117 213 170 551 23
Hovězí maso (1 kg) 189 191 174 387 224 1098
Menu ve fast foodu 92 105 89 153 357
Jídlo v restauraci 120 122 131 385 351 543 204
Tříchodové menu v restauraci střední úrovně 300 326 263 641 658 1131 332
Pivo (0,5 l) 42 33 26 115 102 158 38
Cappuccino 47 32 28 34 75 102 43
Voda (0,3 l) 18 16 13 26 26 75
Láhev vína v obchodě (0,75 l) 120 106 105 128 205 271 179
Krabička cigaret Marlboro 90 97 72 136 278 186 51
Taxi - nákupní sazba 42 37 12 128 88 154
Taxi - sazba za 1 ujetý km 14 23 10 38 47 90
MHD 20 28 20 38 70 72 13
Benzín (1 l) 27 29,2 25,7 40,3 34,5 32,7
Nafta (1 l) 26,6 29,5 28,3 38,5 35,2 35,9

Pozn.: ceny jsou uvedeny v korunách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).