Menu Zavřít

Čepro podalo exekuci na Krejčíře. Chce náhradu škody

20. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Státní firma Čepro podala návrh na zahájení exekuce vůči podnikateli Radovanu Krejčířovi. Domáhá se náhrady škody za pokus o tunelování.

Radovan Krejčíř byl za pokus o tunelování Radovan Krejčíř státní firmy Čepro odsouzen letos v březnu. Vrchní soud v Praze mu potvrdil nejen trest odnětí svobody na 15 let, ale také povinnost nahradit škodu Čepru za neúspěšný kriminální útok ve výši 18,4 milionu korun. Včetně úroků z prodlení má Radovan Krejčíř spolu s Martinem Pechanem, bývalým obchodním ředitelem společnosti Čepro, zaplatit téměř 28 milionů korun.

Podle advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, která Čepro zastupovala, ale sumu ani jeden zatím neuhradil. „Exekuční návrh jsme se rozhodli podat, abychom prostřednictvím exekutora získali objektivní informace o majetkové situaci odsouzených, a mohli tak přiznanou pohledávku efektivně vymáhat,“, řekl týdeníku Euro generální ředitel státního podniku Jan Duspěva.

Zaplacení jakékoliv částky ze strany Radovana Krejčíře, který si odpykává trest v Jihoafrické republice, by bylo překvapivé, hlavně kvůli množství probíhajících exekucí na jeho majetek. Svůj dluh vůči Čepru ale nesplácí ani druhý odsouzený, Martin Pechan, přestože není nezaměstnaný. Svou vilu v Třeboradicích bezúplatně převedl na svoji manželku již před čtyřmi roky a kromě obchodního podílu ve společnosti Snart, která nevykazuje žádné zisky, se ojeho majetkové situaci dá jen spekulovat.


Poučení z kauzy Čepro. Krejčířova metoda by dnes narazila na překážky

 Čekání na verdikt. Exšéf Čepra Tomáš Kadlec (vlevo) a obchodní ředitel Alexandr Houška skončili před soudem kvůli nevýhodným obchodům, na kterých státní akciovka prodělala 262 milionů korun.


V případě Krejčíře sice nelze očekávat, že by se objevil majetek, na který ještě neprobíhá exekuce, ovšem u Pechana je možné, že bude exekutor úspěšný. „Jedná se o jedinou možnost, jak se zachovat s péčí řádného hospodáře,“ komentuje rozhodnutí Duspěva.

Návrh na zahájení exekuce podala společnost Čepro poté, co obdržela rozsudek soudu prvního stupně. „Nakolik bude exekuce úspěšná, není v tuto chvíli možné odhadnout. Jedná se však o nejlepší způsob vymáhání pohledávky, který nám právní řád dává k dispozici,“ komentoval postup Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Dále čtěte:

Jak ukrást firmu? Stačí převzít iniciativu na valné hromadě a doběhnout na rejstříkový soud

ebf - tip - debata

Manažeři Čepra si mají odpykat čtyři roky za nevýhodné obchody

Letitá tradice ruky šátralky. Nepřátelské přebírání firem je v Česku oblíbenou strategií


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).