Menu Zavřít

Černá je černější

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

HVB a BACA

CIF24

PRAHA (myd) – Bankéři z HVB Group si opět mohou dovolit trochu optimismu. Rakouské Bank Austria Creditanstalt (BA CA) se daří stále lépe. Čistý zisk po zdanění dosáhl za prvních devět měsíců 312 milionů eur, což je o téměř 57 procent více než ve stejném období loňského roku. K tomuto růstu přispěl zejména segment korporátní klientely a operace na finančních trzích. Region střední a východní Evropy se na tom podílel nezdaněným ziskem 123 milionů, což je o jedenáct procent více než loni. Celková aktiva skupiny Bank Austria Creditanstalt činila k 30. září 143,8 miliardy.
Banka letos výrazněji posílila svůj vlastní kapitál, když na vídeňské burze emitovala nové akcie v hodnotě okolo jedné miliardy eur. Emise však zcela nenaplnila představy, bance se například nepodařilo realizovat takzvané greenshoe option, to jest dodatečnou emisi akcií na základě vyšší poptávky, než činila nabídka při úpisu. Po uvedení na trh se navíc akcie pohybovaly pod emisním kursem 29 eur za akcii.
BA CA rovněž zveřejnila své střednědobé cíle. V roce 2006 by měl ukazatel cost/income ratio dosahovat hodnoty 63 procent a výnosnost vlastního kapitálu po zdanění by měla přesáhnout třináct procent. Celá skupina HVB Group vykázala poprvé po pěti kvartálech hospodaření v černých číslech. Za třetí čtvrtletí dosáhla zisku 196 milionů EUR (z toho přispěla 156 miliony BA CA). HVB se v posledních měsících usilovně zbavuje některých aktivit. Za poslední půlrok například HVB Group prodala Norisbank, která se zabývala spotřebitelskými úvěry, a také Bank von Erste, jež působila v oblasti privátního bankovnictví. Stejně tak došlo k osamostatnění problematické divize Hypo Real Estate, čímž si HVB Group výrazně ulevila.

  • Našli jste v článku chybu?