Menu Zavřít

Červená pro úvěry za půl miliardy

27. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Komerční banka stopla firmě ze dne na den úvěr. Další banky ji následovaly

Společnost Spektrum CZ patřila v České republice k největším obchodníkům s papírovým zbožím. Miliardové tržby a tučné zisky jsou ale minulostí. Firma se loni dostala do potíží a nyní je v konkurzu. Jak k tomu došlo? Jde o zajímavý příběh, v němž figurují významné české banky. Celou kauzu detailně popisuje návrh na zahájení insolvenčního řízení, který je veřejně dostupný v insolvenčním rejstříku a pod nímž je podepsán šéf firmy Spektrum CZ Josef Ondrišek. Vše začalo raketovým růstem cen vstupů. Základní surovina na výrobu papírenských produktů zdražila během roku a půl ze 740 eur za tunu na více než tisíc eur, což je cena z loňského května. Do toho se loni v lednu přidal prudký nárůst cen elektřiny, dopravy a také silný kurz koruny, vysvětluje začátek problémů společnosti Spektrum CZ zmiňovaný materiál. To prý donutilo firmu zdražit a odběratelé, mezi které patřily třeba řetězce Coop, Makro či Lidl, se k ní obrátili zády. Podle informací týdeníku EURO bez náhrady zrušili dohodnuté kontrakty na odběr toaletního papíru či ubrousků za desítky milionů korun. Na nepříznivou situaci vzápětí zareagovala Komerční banka (KB), která loni v létě společnosti vypověděla ze dne na den veškeré úvěrové smlouvy a chtěla ihned splatit sto milionů korun. Spektrum CZ se tehdy potýkala s propadem tržeb a ani odhady na dalších několik měsíců nevypadaly nijak růžově. Firma loni v létě očekávala za rok 2008 ztrátu 282 milionů korun a na letošní rok odhadovala zlepšení v rozsahu 50 až 80 milionů korun. Banka se zalekla, že by úvěr, který firmě poskytla, nemusela získat zpět.

Končíme

Pikantní na celé kauze je, že Komerční banka se loni v červnu s firmou Spektrum CZ nejprve úspěšně dohodla na splácení. Firma navrhla detailní postup reorganizace a sestavila plán, jak do půl roku sníží ztrátovost. Zbavila se rovněž aktivit, jež jí přinášely vysoké režijní náklady, banku ale nepřesvědčila. Den po dohodě KB najednou úvěry stopla. „Dne 11. června 2008 proběhlo jednání mezi firmou Spektrum CZ a Komerční bankou, jejímž výsledkem byl zájem KB na postupném snižování uvěrové angažovanosti firmy v rámci týdenních splátek. Dne 12. června 2008 ale KB zaslala firmě Spektrum CZ výpověď s okamžitou účinností všech úvěrových smluv na částku sto milionů korun. Komerční banka učinila tento krok bez ohledu na jeho negativní dopady na další fungování firmy se záměrem maximalizovat rychlost splácení svých pohledávek, a to i přes případný likvidační charakter tohoto opatření. Výpovědí se staly splatnými veškeré úvěry a KB současně zablokovala firmě Spektrum CZ všechny účty,“ napsal šéf firmy Josef Ondrišek v insolvenčním návrhu. Restrukturalizace se tudíž nekonala.
Banka situaci komentovat nechce. „S ohledem na principy bankovního tajemství a etiku bankovního podnikání zásadně nekomentujeme ani situaci klientů banky, ani situaci jiných firem nebo osob, které našimi klienty nejsou,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí banky Monika Klucová. Více komentovat nechtělo situaci ani vedení společnosti Spektrum CZ. „Všechny relevantní informace k danému případu jsme zveřejnili v insolvenčním návrhu a další informace v tomto období nehodláme zveřejňovat,“ sdělil týdeníku EURO Ondrišek.

WT100

Bez šance

Tím příběh nekončí. Radikální řez KB spustil lavinu. Firma měla totiž úvěry i u jiných bank. Když se o postupu Komerční banky dozvěděla UniCredit Bank, rovněž vypověděla úvěrovou smlouvu na 100 milionů korun, uvádí návrh na zahájení insolvenčního řízení, který ale ukazuje i na další banky. Následovala prý výpověď od Raiffeisenbank, jež stopla úvěr za necelých dvě stě milionů korun, a GE Money Bank. Ta zastavila úvěr ve výši 80 milionů. Žádný z peněžních ústavů se ke kauze nevyjádřil s odvoláním na bankovní tajemství. Celkem měly bankovní domy u společnosti Spektrum CZ pohledávky za téměř půl miliardy korun.
Návrh na zahájení insolvenčního řízení firmy Spektrum CZ dále popisuje, jak bankovní ofenziva firmu totálně paralyzovala. Řada dodavatelů prý reagovala snížením dodávek a zkrácením lhůt splatnosti. Následovala výpověď několika leasingových smluv. Loni v červenci se tržby firmě propadly o 90 procent a představenstvo Spektrum CZ tehdy rozhodlo o podání návrhu na zahájení insolvenčního řízení.
Tím však paradoxně klesla šance bank, aby své pohledávky u Spektrum CZ získaly zpět v plné výši. Na to zřejmě nikdo z manažerů, kteří o vypovězení úvěrových smluv rozhodli, nemyslel. Je těžké hodnotit, zda by se firma bez zásahu úvěrujících bank z nepříznivé situace vymanila. Šanci však nedostala.

BOX
Spektrum CZ Společnost, která patřila k největším obchodníkům s papírenskými výrobky v Česku, dodávala do obchodních řetězců, jako jsou Globus, Tesco, Spar, Kaufland či Lidl, toaletní papír, kuchyňské utěrky, kapesníky, ubrousky, vlhčené ubrousky nebo dětské pleny. Za první polovinu loňského roku vykázala tržby 1,6 miliardy korun. Chod firmy byl ale financován z velké části z cizích zdrojů. Ke konci roku 2007 činil jejich objem 848 milionů korun při tržbách 2,8 miliardy korun.
Pramen: Insolvenční rejstřík

  • Našli jste v článku chybu?