Menu Zavřít

Červené, nebo bílé? Růžové!

7. 5. 2010
Autor: profit

Tradiční dilema, zda si dát víno červené, nebo bílé, můžete vyřešit jednoduše – sáhněte prostě po jiskřivém a stále modernějším růžovém. Růžové víno si získává stále větší oblibu zejména jako osvěžující nápoj v létě.

Autor: Martin Siebert

Ve Francii, která je největším evropským producentem růžového vína, už v popularitě předstihlo víno bílé. I v Česku jsou růžová vína stále populárnější. Lidé už opouštějí dříve vžitou představu, že růžové víno vznikne smícháním nekvalitního bílého a červeného vína. Vinaři básnicky říkají, že rosé svůj život začíná jako červené, ale prožívá jej jako bílé. Stále oblíbenější nápoj se totiž vyrábí z hroznů modrých odrůd, nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Rmut se nechá naležet zpravidla jen čtyři až šest hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a nakládá se s ním stejně jako při výrobě bílého vína. Takový postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit.

Barevná škála růžových vín je velmi široká. Může mít od šedé přes lososovou až po malinovou nebo jahodovou barvu. Určující je především to, z jakých odrůd a jakým způsobem bylo rosé vyrobeno.

Růžová vína nejsou určena k archivování, ale pijí se „mladá“, dokud mají svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. V létě osvěží lépe než jiná vína nejen díky ovocné chuti, ale i proto, že se podávají chladnější než bílé víno. Rosé by mělo být při servírování vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů Celsia. Může se podávat dokonce přímo na ledu či namíchané v koktejlech.

Budoucnost pro domácí vinaře

Růžová vína z moravských i českých vinic jsou lehká a přitom chuťově výrazná. Svěžest a pikantnost, která se od růžového vína očekává, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají. Díky chladnějšímu klimatu je Česká republika pro výrobu růžových vín velmi vhodná, zdejší podnebí zaručuje větší aromatické spektrum, mocnost a svěžest. Další výhodou je odrůdová rozmanitost, typická pro moravské i české vinařské podoblasti. Není tedy divu, že stále více vinařů za­číná vyrábět i růžové víno. V budoucnu by proto mohlo v produkci předehnat i červené víno, jemuž patří v Česku druhá příčka za vínem bílým. Dokládá to i nárůst produkce růžového vína, která se meziročně zvýšila zhruba o jednu třetinu. „V produkci rosé se blížíme už k hranici deseti procent podílu z celkové výroby vína,“ říká znojemský vinař a člen rady Vinařského fondu ČR Jiří Hort. Dnes už podle něj neexistuje vinařství, které by nenabízelo alespoň jedno růžové víno. „Křivka produkce růžových vín jde prudce nahoru,“ dodává. Podle odhadů už se u nás vyrábí více než 800 tisíc litrů růžového vína ročně.

Rosé však není ve vinařském světě žádnou novinkou. Výroba vín zabarvených do růžova probíhala na Moravě už v 16. století. Výrobu růžového vína také popisuje Josef Šimáček v knize Vinařství, která byla vydána v Praze v roce 1888. V současnosti je největším evropským výrobcem růžových vín Francie, kde růžové vždy tvořilo alespoň desetinu celkové produkce vína.

Domácí vinaři sbírají ve světě ceny

O kvalitě tuzemských vín svědčí i úspěchy na domácích i mezinárodních soutěžích, na nichž česká a moravská růžová vína získala v roce 2009 dvojnásobně větší počet ocenění než v roce 2008. Mezi stovku nejlepších moravských a českých vín se v loňském ročníku Salonu vín ČR zařadila hned čtyři růžová vína. V předchozím roce to bylo pouze jedno.

V soutěži růžových vín Le Mondial du Rosé ve francouzském Cannes byla vloni Česká republika zastoupena čtyřmi vzorky. Dva z nich získaly zlato. Nejvyšší ocenění si přivezly Rulandské modré 2008 Vladimíra Kašíka z Císařova vinohradu a Cabernet Sauvignon pozdní sběr rosé 2008 Jiřího Horta z Vina Hort. Úspěchy na mezinárodních soutěžích se mohou pochlubit i další vinaři. Například Znovínský Cabernet Sauvignonu, rosé ze Staré hory zaujal odborníky na prestižní soutěži Vinitaly 2009 v italské Veroně a jako třetí nejlépe hodnocené růžové víno získal stříbrnou medaili. A dařilo se i v letošním roce. Ze soutěže Vinitaly 2010 si přivezli ocenění Pavel Binder za kabinetní víno Frankovka rosé a Moravské vinařské závody Bzenec za Frankovku rosé, pozdní sběr.

„Růžové víno není jen módní vlna, vidím jako velkou budoucnost České republiky, že se stane světovou ikonou v růžových vínech. Máme předpoklady být dobří, naše vína mají vysokou ovocnost, kyselinku i aromatičnost,“ vysvětluje vinař Jiří Hort. V žádné zemi podle něj nenajdeme takovou rozmanitost odrůd jako v České republice.

Růžová vína se vyrábějí z celé řady modrých odrůd. V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Zweigeltriebe, Cabernet Savignon i Svatovavřinecké. Růžová vína mají celou škálu barevných odstínů – od sladce malinových tónů přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny. Záleží na zvolené odrůdě hroznů a také způsobu jejich zpracování.

Podlehněte růžovému pokušení

Zájem o růžové víno u nás má ještě zvýšit kampaň s názvem Podlehněte růžovému pokušení, kterou letos odstartoval Vinařský fond České republiky první květnový den ve Ville Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici v blízkosti Pražského hradu. Návštěvníci měli už druhým rokem možnost ochutnávat ze široké nabídky představených růžových vín a mohli si vybrané víno i koupit. Poprvé se tato akce uskutečnila v loňském roce a stává se z ní tradice příjemného zahájení pomyslné „růžové“ sezony. Na svátku růžových vín byla také představena originální kuchařka jídel vhodných k růžovým vínům. Pokrmy jsou dílem profesionálních kuchařů – vítězů soutěže s názvem Růžově prostřeno vyhlášené Vinařským fondem ČR a Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Vinařský fond chce s nabídkou růžového vína oslovit zejména mladou generaci ve věku dvaceti až třiceti let. Představí této cílové skupině recepty na míchané nápoje, kdy růžové víno s různými příchutěmi vytvoří alternativu k drinkům z destilátů. I když víno nepatří mezi základní barmanské ingredience, může se jím stát. Další doplňky – například různé druhy sirupů – mohou podle odborníků podtrhnout charakteristickou chuť vybraného vína.

Kromě webových stránek růžové.cz chtějí vinaři využít také sociální síť Facebook či jeden z největších tuzemských videoserverů Stream.cz. Do kampaně se zapojují desítky vinařů, obchodní řetězce i restaurace.

MMF24

Vinařský fond k podpoře růžových vín přispívá i řadou dalších projektů zaměřených k jejich propagaci. Mezi nejvýznamnější patří Konference Rosé 2010, které se pravidelně účastní špičkoví vinaři a odborníci nejen z České republiky, ale i ze zahraničí, a mezinárodní soutěž růžových vín Jarovín Rosé 2010.

„V loňském roce jsme celou kampaň připravovali s vizí, že se v budoucnu stane novou příjemnou tradicí. Troufám si říci, že se nám na startu vedlo velmi dobře, a doufám, že i letošní akce ještě více zviditelní růžové víno,“ věří ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).