Menu Zavřít

Červené od Adelaide

10. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Rod Salomonových pěstuje révu na severní i jižní polokouli

Vedle světoznámých vinařských oblastí v Rakousku jsou i jiné, které nejsou v povědomí milovníků vína tolik zakotvené. Nicméně i tam se objevují producenti, kteří navázavše na tradici prosazují svá vína stále intenzivněji do výseče zájmů významných restaurací. Jednou z menších, na celkové ploše všech rakouských pouhými asi pěti procenty se podílejících, je oblast Kremstal. To, co nemůže nabídnout kvůli malé rozloze, vynahrazuje měrou vrchovatou co do kvality svých vín. Pokud bychom hledali mezi víny z Kremstalu typické místní představitele, potom jistě mezi ryzlinky a veltlínskými. Jejich charakter, specifická chuť a příjemná živost jim dávají vlastnosti, jež z nich činí stále populárnější segment v celorakouském sortimentu. Jedním z těch, kteří drží korouhev oblasti vysoko nad hlavou, je vinařství Undhof. Jeho kořeny sahají daleko do historie, když se rodina Salomonových v roce 1792 usadila na statku někdejšího kapucínského kláštera Und. Mezi sedmi generacemi vinařů se objevili i významní průkopníci. Například Fritz Salomon byl jedním z prvních, kdo ve dvacátých letech minulého století začal s lahvováním a také se zaměřil na produkci suchých vín přírodního charakteru.
Dnešní „vládce“ domu Undhof Berthold Salomon skloubil tradici s novými poznatky a díky tomu rozvinul atributy svých vín do nebývalé šíře a jakosti. Veltlíny z Linbergu nebo ryzlinky z tratě Pfaffenberg požívají stále většího věhlasu. Doménou sklepa jsou ovocité, jemně kořenité ryzlinky nebo svěží veltlíny pepřovo-paprikových tónů. Veden zájmem vylepšit nabídku sklepa o plnohodnotná červená vína pustil se Berthold Salomon do odvážného podniku. V návaznosti na jednoho z předků, který v 19. století emigroval do Austrálie, zakoupil tam půdu v údolí řeky Finnis jižně od města Adeleide. Část plochy osázel modrými révami a pod názvem Salomon Estate dal vzniknout dalšímu rodinnému vinařství. Původnímu domu Undhof tak zajistil produkci kvalitních, plných a bohatých červených vín, která jsou dobrým partnerem těch již známých bílých z hornorakouských vinic.

KL24

Riesling 2003 Pfaffenberg - Salomon Udhof, Krems je víno nazlátlé, nepříliš intenzivní barvy. Brilantní čirost dotváří pohledovou vizitku zajímavého ryzlinku. V kytce dominují bohaté ovocité tóny s mírnou převahou hroznů a náznakem vyšší přítomnosti alkoholu. Široká, obsažně komponovaná chuť kopíruje vůni v mírné dominantě ovocných elementů. Rozhojněna je o mírnou perličku oživující kyselinky a hlavně důrazný, až kovově třeskný podíl minerálů. Při odeznění se víno prezentuje dlouhým, velice příjemným osvěžujícím dojmem s odrůdovým charakterem.

Shiraz 2002 Finniss River - Salomon Estate nabídne ve sklence temnou barvu granátu, kde drobné jiskření jen těžko proniká její hloubkou. Buketu je plný nos a přechází od povidlových tónů tmavého ovoce přes lehounký tanický nádech. V čase se přidávají zemité prvky „statečku“. Chuť je svěží, výrazně hýřící ovocitým charakterem, podepřená uměřenými taniny a ozvláštněná patrnými, nikoliv však opanujícími „polibky“ kouře a vanilky ušlechtilého dřeva. V doběhu zaznívá bravurně doladěný výraz, typický pro víno jižní polokoule.

  • Našli jste v článku chybu?