Menu Zavřít

Češi čekat nebudou

14. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Rusové studují tuzemský systém investičních pobídek

Veterán mezi pražskou úřednickou špičkou a náměstek ministra průmyslu Václav Petříček připouští, že je v tom i kus české taktiky. Rusové mají zájem o tuzemské zkušenosti s lákáním zahraničních investorů a Praha své poznatky o fungování systému investičních pobídek nijak netají. Naopak. Ruští zájemci jsou na ministerstvu průmyslu i v agentuře CzechInvest vítáni. „Jsme rádi, když se pak za měsíc či dva stanou vedoucími pracovníky nějaké ruské regionální investiční agentury,“ uvedl Petříček na nedávném diskusním setkání Podnikání v Rusku pořádaném vydavatelem týdeníku EURO, společností Euronews. Takto budované kontakty mohou v konečném důsledku pomoci českým firmám, které hledají podnikatelské příležitosti v Rusku.
Petříček dodává, že některé části ruského systému investičních pobídek jsou skutečně podobné českému. V Rusku navíc vyrůstají zvláštní ekonomické zóny, v nichž je také možné domluvit speciální pobídky. Během dubnové návštěvy prezidenta Václava Klause v Rusku už chce česká strana mluvit o tom, které zóny by mohly být vhodné pro české podnikatele. Jisté je, že nové příležitosti se nutně nemusejí rodit jen v největších městech jako Moskva a Petrohrad, ale také v regionech.

U jednoho okénka.

Pokud jde o zvláštní ekonomické zóny, jsou zaměřené na konkrétní odvětví. V Lipecku se koncentrují na výrobu spotřební elektrotechniky, v tatarské Jelabuze kupříkladu na automobilové komponenty a třeba v Petrohradě na vývoj informačních technologií. „Některé zóny ale trochu připomínají potěmkinovské vesnice,“ připouští Petříček. Bývá lepší, když o tom, co se kde bude vyrábět, rozhodují sami investoři. Ředitel moskevského zastoupení agentury CzechTrade v Moskvě Jiří Mašata si od nových zón neslibuje ani tak mimořádné investiční pobídky pro české podnikatele jako spíše podstatně menší administrativní překážky, než je obvyklé. Podnikatelé tam mají možnost vyřídit veškeré úřední záležitosti na jednom místě, u „jednoho okénka“. A to je v Rusku s celkově nepříliš pružnou administrativou velké plus.
Spolupráce s ruskými regiony se podle Petříčka rozjíždí velmi dobře. České firmy jsou zvlášť aktivní ve Sverdlovské oblasti s hlavním městem Jekatěrinburg. Tato oblast se ostatně v posledních letech stává pro investory podobně lákavou jako právě Česko ve střední Evropě a přitahuje srovnatelné množství zahraničního kapitálu. Petříček vidí obrovskou šanci pro Čechy v tom, že Rusko vyhlásilo jasný program modernizace výrobní základny. „To je přímo poptávka po našich exportech různého druhu,“ dodává náměstek.

MMF24

S Rakušany do Ruska.

Není pochyb o tom, že na rozdíl od podnikatelů jiných zemí mají Češi při podnikání v Rusku jisté přednosti - mohou navázat na tradiční vazby, lépe se domluví. To kupříkladu uvědomují Rakušané, kteří podle Petříčka spolupracují s Prahou na projektu společného podnikání českých a rakouských firem v Rusku.
Na druhé straně ale ani Češi nemohou spoléhat na to, že jim slovanská spřízněnost v Rusku automaticky otevře dveře. Ředitel pro hospodářské styky se SNS (Společenství nezávislých států) František Masopust říká, že český podnikatel musí nabídnou především srovnatelnou kvalitu, cenu i dodavatelské podmínky jako jeho konkurent z jiné země. Teprve v tomto okamžiku má jistou výhodu v tom, že si po obchodním jednání dokáže s ruským partnerem sednout ke stolu a nepotřebuje při tom tlumočníka.
Jiří Němec, vedoucí partner BBH Legal - první české advokátní kanceláře, která otevřela svou pobočku v Rusku - na diskusním setkání připomněl, že by český podnikatel v Rusku měl mít dvě zdánlivě protichůdné vlastnosti - musí být rychlý, ale zároveň trpělivý. Na jedné straně se od něj očekává rychlé rozhodnutí o konkrétním kroku na ruském trhu, ale realizace tohoto kroku může z různých důvodů váznout. Němec poukazuje na řadu možných problémů, jež souvisejí s nalezením vhodných zaměstnanců, jejich vyškolením a loajalitou, či s administrativními zádrhely. Kupříkladu pomalá registrace nové společnosti je srovnatelná se situací v Česku před patnácti lety.

Rusko až poslední?

Rusko je na světových finančních trzích zařazováno do takzvané skupiny BRIC. Společně s Brazílií, Indií a Čínou je tedy považováno za jeden z trhů budoucnosti. Partner společnosti Deloitte Jiří Polák se však domnívá, že z globálního pohledu je Rusko v této čtveřici až na posledním místě. Třeba Američané věnují pozornost především čínskému trhu. Ve skutečnosti je Rusko podle Poláka celosvětově podceňované, i když nabízí obrovské příležitosti a dnes už také bohaté kapitálové zdroje. Tato situace je ovšem výhodná právě pro Čechy, domnívá se Polák: „Kdyby se do Ruska hnali všichni, bylo by to pro nás horší.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).