Menu Zavřít

Češi jsou áčka

19. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Z evropských fanoušků způsobují největší obavy angličtí, němečtí a hlavně polští

KL24

„A děkujeme zejména všem fanouškům. Po všech těch báječných a pokojných fotbalových oslavách na stadionech i mimo ně jsou oni těmi skutečnými vítězi letošního mistrovství světa,“ stojí na oficiálních internetových stránkách mezinárodní fotbalové federace FIFA. Hladkému průběhu dosud nejbezpečnějšího světového šampionátu napomáhalo přímo v Německu i třicet tři policistů z České republiky.
„Požadavek na vyslání českých policistů vzešel z německé strany,“ říká mluvčí Policejního prezidia Petra Srnková. „Skupinka se skládala z dvaceti uniformovaných příslušníků pořádkové policie, kteří zajišťovali ochranu hranic, železnic a letišť, osmi takzvaných spotterů, kteří se sice v civilu, ale s visačkami FIFA pohybovali přímo mezi fanoušky na stadionech a v jejich okolí, a ze tří styčných důstojníků, vedoucího týmu a jeho zástupce.“
Vzájemná spolupráce při akcích podobného rozsahu není v rámci Evropské unie výjimečná. „Vychází z rezoluce Rady Evropy o potírání násilí na stadionech,“ říká David Janda z odboru odhalování závažné trestné činnosti Správy hl. m. Prahy, který se zabývá extremistickou problematikou diváckého násilí. „Na základě rezoluce jsou výjezdy s kluby na úrovni Ligy mistrů nebo UEFA naprosto běžné.“ Mistrovství světa je globální akcí, chování fanoušků jednotlivých zemí se může lišit a právě národní policie „své“ fanoušky znají nejlépe.
„Jedním z našich úkolů bylo pomoci německé policii při kontaktu s českými fanoušky,“ vysvětluje David Janda. „Cenné pro ni byly především informace o rizikových fanoušcích, které jim poskytovala naše operativa, a také to, že se fanoušci chovají k vlastní policii otevřeněji.“ Čeští policisté chodili vždy v doprovodu německých kolegů, protože veškerá oprávnění a znalost právních norem byly na nich. Češi plnili především informační a preventivní úkoly a německá policie se mohla soustředit na zajištění samotné bezpečnosti. „Dalším úkolem pak bylo pomáhat našim fanouškům – s orientací na stadionech, kde hrála česká reprezentace, a v jejich okolí, ale i v případě ztráty nebo odcizení vstupenky jsme pomáhali se sepisováním protokolů, tlumočili a podobně,“ vypočítává Petra Srnková.
Uniformovaná složka byla do policejního týmu letos začleněna poprvé, takže se čekalo, jak na ni fanoušci zareagují. „Reakce českých fanoušků na naše výzvy a informace hodnotíme velmi pozitivně,“ shrnuje vedoucí oddělení železniční policie Obvodního ředitelství pro Prahu I Daniel Máca. „Zatímco doposud se mezinárodní spolupráce soustředila na předávání informací operativního rázu, mistrovství světa bylo první velkou akcí zaměřenou i na to, aby policie ukázala, že je především službou veřejnosti.“
Čeští fanoušci byli jako bezproblémoví hodnoceni i z německé strany. „Podle rezoluce dělíme fanoušky do tří skupin: A jsou bezproblémoví, B problémoví s alkoholem a C rizikoví, vyhledávající střety,“ říká Janda, „menší skupinky rizikových českých fanoušků šampionát sice navštívily, ale neorganizovaně a jen jako diváci nebo turisté.“ Obecně jsou podle něj mezi nejhorší v Evropě počítáni fanoušci angličtí, němečtí a především polští.
Během svého pobytu v Německu, který skončil 48 hodin po vyřazení České republiky z bojů o další postup, se čeští policisté podíleli například na zadržení překupníka lístků, sprejera či zadržení pěti výtržníků během nepokojů mezi německými a polskými fanoušky. Desítkám českých příznivců pomohli s orientací na stadionech nebo v případě odcizených vstupenek. Doufejme, že se policisté v českých uniformách objeví i za dva roky v okolí rakouských a švýcarských fotbalových stadionů.

  • Našli jste v článku chybu?