Po desetiletích se Češi znovu vracejí k tradičním a lidovým lihovinám, které patří v restauracích a barech mezi levnější „kořalky“. Kromě klasického rumu, dnes tuzemáku, jde zejména o peprmintku neboli „zelenou“, klasickou vodku a slivovici s nižším obsahem alkoholu.
Už loni začalo docházet k renesanci tradičních lidových kořalek, které se u nás hodně pily před 20 až 30 lety, a poté byly dlouhá léta hojně zatracované,“ uvedl generální ředitel Stocku Martin Petrášek. Nejoblíbenější je nyní peprmintka, zejména u mladých lidí na diskotékách.
Před 30 lety se pilo nejvíce v restauracích, hospodách a barech brandy, které Stock trvale vyrábí. „Před 25 lety to byla peprmintka, o pět let později vodky, před 15 lety hopsinka, před deseti lety Fernet Stock a whisky Johny Walker a Ballantine’s,“ řekl ředitel prodeje Richard Švéda.