Menu Zavřít

ČEŠI V KOSMU

5. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Česká republika má šanci stát se první zemí bývalého východního bloku, která vyšle do vesmíru telekomunikační satelit. Přestože tento projekt má neoficiální souhlas státu, financování bude muset zajistit italská společnost Alenia.

Před dvěma lety se pardubická společnost CESA sat, a. s., vydala na velmi náročnou cestu. Její vedení se rozhodlo ve spolupráci s italskou firmou Alenia Aerospazio Divisione Spazio vyslat do vesmíru první telekomunikační satelit, který by pokryl územ í celého bývalého východního bloku, vyjma Ruské federace.

Přestože takový projekt je po technické stránce velmi náročný, problémy s jeho realizací jsou spíše finančního rázu. Vyslání satelitu totiž představuje investici ve výši zhruba 200 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy Kč). Projekt se tím pádem stává jednou z největších zahraničních investic do České republiky.

Projekt vázne

„V této chvíli je největším problémem získat peníze, řekl Jaroslav Mikšíček, provozní ředitel a místopředseda představenstva firmy CESA sat. Zatím podle něj jeho firma spoléhá na italského partnera, který slíbil, že finance sežene. Všechny finanční otázky by měly být vyřešeny po valné hromadě, která se bude konat 27. dubna, tvrdí generální ředitel a předseda představenstva společnosti CESA sat Miroslav Stude ný. Odmítl upřesnit jak, řekl pouze, že společnost Alenia v této chvíli jedná s italskými bankami o dlouhodobém úvěru.

Italská strana o finančních transakcích není ochotna mluvit, zástupci firmy Alenia však připustili, že projekt se nachází v technických, organizačních i finančních problémech. „Projekt vázne, jelikož někteří partneři mají problémy s dodávkami hardwaru kvůli velmi náročnému časovému harmonogramu. Projekt vznikl v dubnu 1997, ale během šesti měsíců nám došly finanční prostředky, řekl týdeníku EURO Tito Matitti, manažer projektu CESA za společnost Alenia Spazio. Zároveň dodal, že pokud by byly peníze, tak by projekt mohl být dokončen během dvaceti měsíců.

V této chvíli Česká republika své telekomunikační potřeby zajišťuje pomocí cizích satelitů typu INTELSAT nebo EUTELSAT.

Projekt CESA sat by pokryl nejen území České republiky, ale také Slovenska, Polska, Běloruska, Ukrajiny, Moldávie, Rumunska, Maďarska, Bulharska, Řecka, Kypru, Albánie a států bývalé Jugoslávie. Nová družice CESA by byla schopna zajistit nejen telekomunikační systém (TLC), VSAT služby v uzavřených sítích, šíření a vysílání televizního a rozhlasového signálu, ale i přenos kapacity jiných družic. Alenia jako hlavní dodavatel satelitu CESA má připravit projekt na klíč včetně výroby satelitu a jeho uvedení na geostacionární dráhu. Zároveň by měla vybavit pozemní řídící středisko v Pardubicích.

Podíl světa

Na projektu CESA spolupracuje řada světových firem, například italský výrobce elektroniky FIAR, nizozemská společnost Folker, německo-američtí partneři DaimlerChrysler (DASA) a Dornier, francouzská firma SET a také americké firmy Loral a H oneywell.

Matitti dále uvedl, že jsou další problémy s výběrem firmy, která by CESA sat vypustila do vesmíru. „Původně jsme počítali se společností

Arianspace, ale díky změnám v časovém harmonogramu jsme nuceni jednat i s jinými firmami, řekl Mati tti. Konkrétní jména potenciálních partnerů sice sdělit odmítl, ale naznačil, že se jedná s americkými a ruskými firmami. Arianspace je soukromá evropská společnost, která ve světě dominuje ve vypouštění komerčních družic. Má za sebou šestnáct let zkušeností a 170 úspěšných vypuštění pro všechny nejdůležitější satelitní operátory. Mimo Alenia Aerospazio společnost Arianspace také využívají firmy Hughes, Matra, Marconi, Aerospatiale a Lockheed Martin.

Pokud by se počítalo s firmou Arianspace, vynesla by družici CESA nosná raketa ARIANE 4 či 5, a to z centra Evropské kosmické agentury (ESA) v Kourou ve Francouzské Guyaně.

Požehnání ano, peníze ne

Projekt CESA sat sice má požehnání ministerstva dopravy a spojů, od státu ale jakoukoli finanční pomoc nelze očekávat. „Jelikož ekonomická situace je taková, jaká je, stát by investici do tohoto projektu nemohl zdůvodnit, uvedl Jiří Domanský, ředitel odboru telekomunikací ministerstva dopravy a spojů. „Stát dal CESA sat své požehnání, ale ve finále je to soukromá iniciativa, takže vláda nehodlá do projektu kapitálově vstoupit, dodal.

CIF24

CESA byla založena v roce 1990 a věnuje se komplexním dodávkám komunikačních systémů, počítačových sítí typu LAN, WAN včetně aktivních prvků, systémů EZS, EPS, CCTV, přístupových a docházkových systémů bezdrátových přenosů dat a sy stémů bezpečnosti dat.

Firma Alenia Spazio je divizí Alenia Aerospazio, jednoho z pěti nejznámějších světových výrobců telekomunikačních družic s třicetiletou zkušeností v kosmickém průmyslu. V posledních letech se podílela jako generální dodavatel na projektech ITALSAT, ARTEMIS, GLOBALSTAR a DRS. Dále byla subdodavatelem pro projekty INTELSAT, EUTELSAT, SICRAL, ISIS a NAHUELSAT. Firma je dceřinou společnosti Finmeccanica Company.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).