Menu Zavřít

ČEŠKA CHCE RADIT

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová huť

PRAHA – V nejužším výběru poradců pro privatizaci oceláren Nová huť zůstaly již jen dva subjekty. Mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Jana Víšková odmítla jejich jména prozradit s poukazem na zákon o zadávání veřejných zakázek. Týdeníku EURO se však podařilo zjistit, že jimi jsou německá poradenská společnost Roland Berger a partneři s CA–IB, dále společnost BNP – Paribas spolu s českou firmou Value Added a mezinárodní agenturou Taylor Nelson Sofres Consulting. Zájemci by měli své prezentace přednést ve čtvrtek 12. dubna. O vítězi Fond národního majetku jako zadavatel veřejné zakázky rozhodne do 17. května. Value Added spoluvlastní kromě dalších bývalý šéf FNM Roman Češka s kolegy Jaroslavem Borákem a Karlem Křížem.

CIF24

Do soutěže na privatizačního poradce se původně přihlásilo celkem jedenáct společností, z nichž meziresortní komise potom v půli března do užšího kola vybrala osm. Nabídku nakonec předložili jen uvedení dva zájemci. Vítěz zahájí společně s komisí výběrové řízení na strategického partnera Nové huti a bude vládě pomáhat při jeho výběru.

Záměr prodat zadlužené ocelárny do rukou strategického investora vláda schválila již loni v červnu. Letos v únoru pak kabinet rozhodl, že do konce května musí být vybrán poradce a nový vlastník ostravských oceláren do konce roku. Nový partner musí mít přitom kapitálové zázemí, zkušenosti s technologií, která se v Nové huti používá, a musí firmě rozšířit odbyt. Rozhodovat bude nejenom cena nabídnutá za 67,25 procenta společnosti, ale i podnikatelský záměr. O privatizaci se zatím zajímá indický Ispat International, švýcarské Duferco a izraelský Shiran.

  • Našli jste v článku chybu?