Menu Zavřít

Česká lékařská komora a její nepochopení daní

Autor: Euro

Je zajímavé, s jakou vytrvalostí se šéf lékařské komory Milan Kubek věnuje daňové problematice, přičemž je zřejmé, že jí opravdu nerozumí. Oblíbený Kubkův požadavek na zdanění tabáku a alkoholu by snížil spotřebu jen minimálně. A jelikož nejsme Austrálie, vedl by k černým palírnám a pašování. Zdravotní efekt vysokého zdanění hříchu je buď malý, ale může být i negativní.

Dostal se mi do ruky další otevřený dopis, v němž prezident České lékařské komory Milan Kubek již podruhé během tří měsíců dává úkoly české vládě prostřednictvím jejího premiéra Bohuslava Sobotky. Dopis nechť si přečte každý sám, z mého hlediska je zajímavé, s jakou vytrvalostí se šéf lékařské komory věnuje daňové problematice, přičemž z každého vyjádření je zřejmé, že jí opravdu nerozumí. Jeho oblíbený požadavek na „zavedení zdravotní daně na tabák a na alkohol pan ministr Němeček sice veřejně podpořil, ale pokud jsou naše informace správné, tak žádný konkrétní návrh nepředložil“.

On je to sice často zmiňovaný nápad, a také běžně uplatňovaný přístup, třeba u zdanění tabáku, ale žádný ministr financí nebude z principu souhlasit s předurčeným využitím výnosu z jakékoli daně, protože mu to omezuje manévrovací prostor. Rozpočtový proces se fragmentuje, čím víc škatulek, s nimiž nejde hýbat (ze zákona definované užití), tím hůř pro efektivnost veřejných výdajů.

Zdanění tabáku a alkoholu je zajímavé poměrně nízkou elasticitou, zvýšení ceny se promítá spíše do zvýšení výnosu daně, a jen v menší míře do poklesu spotřeby. Cynik by řekl, že když už se hřeší, tak ať to něco vynáší a část se dá na potírání hříchu, aby svědomí bylo čisté… Pojednání o „zdanění hříchu“ najdete mraky, ale na úplný úvod do problematiky zdanění hříchu stačí tohle nebo tohle, pro zájemce o hlubší porozumění pak tady.

Pigouviánský daňový ideál, aby sociální náklady byly prostřednictvím daně plně vstřebány, a pokud možno klesla spotřeba, se v reálném životě prosazuje obtížně. Nejsme Austrálie, kde stojí krabička cigaret v přepočtu pětistovku, smíte si je přinést do země bezcelně maximálně dvě, a nejbližší zdroj levných cigaret je vzdálen několik hodin letu od hlavních australských měst - to se to pak spotřeba snižuje. U tabáku máte alespoň relativně omezený počet tuzemských výrobců, už v případě alkoholu to ale neplatí, a vysoké zdanění samozřejmě povede k černým palírnám a k pašování.

Víte, co si myslí Miroslav Zámečník o regulaci finančního sektoru?

Finanční regulace nesou vždy "kouzlo nechtěného"

 Panorama čtvrti City of London

Zdanění jiných hříchů - třeba tučných výrobků nebo sladkostí či slazených nápojů je pak spojeno s obrovskou administrativní zátěží, a přesto nemá skoro žádnou účinnost, o čemž se přesvědčili v Dánsku, kde měli jak zdanění tučných potravin, tak limonád a obojí zrušili.

Černý scénář se zdaněním hříšné substance je následující:

1. Všichni jezdí do ciziny a nakoupí si ohromné zásoby - výnos z DPH a spotřebních daní plyne do cizí státní pokladny, jelikož část kupní síly se realizuje v cizině.

CIF24

2. Doma chybí tržby i zaměstnanost, takže se to promítne i na ostatních daňových výnosech.

3. Když už je zboží nakoupeno, pak je také zkonzumováno. Zdravotní efekt vysokého zdanění hříchu je buď malý, ale může být i negativní. Nevěříte? Tak jeďte třeba do Helsinek, a v přístavu se dívejte, v jaké formě vylézají Finové z trajektů z Estonska, kde je alkohol oproti Finsku tak báječně levný a dostupný…

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).