Menu Zavřít

Česká pošta vydává výpisy z katastru

1. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Česká pošta od počátku tohoto roku poskytuje na 74 vybraných pobočkách ověřené výstupy z katastru nemovitostí. Veřejnost tuto službu ale zatím moc nevyužívá. „V prvních dvou lednových týdnech, tedy v období pilotního provozu, jsme poskytli 150 výpisů,“ řekla týdeníku Profit Dita Václavíková, tisková mluvčí České pošty.

Česká pošta od počátku tohoto roku poskytuje na 74 vybraných pobočkách ověřené výstupy z katastru nemovitostí. Veřejnost tuto službu ale zatím moc nevyužívá. „V prvních dvou lednových týdnech, tedy v období pilotního provozu,  jsme poskytli 150 výpisů,“ řekla týdeníku Profit Dita Václavíková, tisková mluvčí České pošty. Jde o zlomek celkově vydávaných výpisů. „Počet vyřízených požadavků na přepážkách katastrálních  úřadů loni poprvé stagnoval – bylo jich stejně jako v roce 2005, zhruba 1,756 miliónu. K tomu je třeba připočítat ještě poskytování informací prostřednictvím dálkového přístupu do katastru, což představuje přibližně další půl milión vyřízených žádostí,“ konstatuje Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

KL24

„Lidé jsou nepříjemně překvapeni množstvím formulářů, které jsou s žádostí o výpis z katastru spojeny,“ říká Dita Václavíková a dodává: „Od 1. února se proto systém změní. Vše půjde bez jakýchkoli formulářů, respektive ten za zákazníka vyplní úřednice pošty. Žadatel o výpis také nebude muset nijak prokazovat svou totožnost.“ Za ověřený výpis pošta zájemcům účtuje 110 korun za jeho první stránku a 25 korun za každou další. Česká pošta hodlá tento typ služeb dále rozšiřovat. „V dohledné době budeme podobným způsobem poskytovat i výpisy z obchodního rejstříku,“ informuje Dita Václavíková.

Pro výpisy z listů vlastnictví, kterým se obvykle říká „výpis z katastru“, už     občané a podniky nemusí chodit jen na katastrální úřady. „K 25. lednu tohoto roku ověřené výstupy z katastru poskytuje také 420 notářů, 212 městských úřadu a 74 kontaktních míst České pošty. Hospodářská komora, která by výpisy měla rovněž poskytovat, s touto službou ještě nezačala,“ řekl Profitu Karel Večeře.

  • Našli jste v článku chybu?