Menu Zavřít

Česká republika se bez sítí 5G neobejde, důležitá je však jejich bezpečnost

18. 5. 2020
Autor: Euro.cz

euro Huawei Pokud chceme v blízké budoucnosti držet krok s vyspělými zeměmi světa, je pro nás naprosto klíčové začít s budováním 5G sítí. Ty pomohou digitalizovat nejen ekonomiku, ale i společnost a vytvořit svět plně prolnutý například s virtuální realitou. A to s jinými technologiemi doposud nebylo možné. Telekomunikační infrastruktura tvoří základní strategickou infrastrukturu státu, na níž závisí energetika, záchranné složky a mnoho dalších páteřních systémů. Je třeba se proto jednoznačně zasadit o její bezpečnost. To ovšem neznamená, že mají být předem vyloučeni někteří z možných dodavatelů technologií nezbytných pro výstavbu sítí například z důvodu geografického původu.

Online debaty na téma budoucnosti bezdrátových sítí 5G v České republice, která proběhla v minulém týdnu, se účastnili náměstek MPO pro digitalizaci a inovace Petr Očko, expert z Digiteccs Associates Dalibor Vavruška, zástupce společnosti CE TIN provozující největší telekomunikační sítě na území ČR Michal Frankl a Pavel Košek ze společnosti Huawei. Diskutující se jednoznačně shodli na potřebě zavedení 5G, na což poukázala i koronavirová krize. Budování infrastruktury jde však ruku v ruce s jednoznačnou nutností posilovat kybernetickou bezpečnost státu.

CIF24

Státy jako Německo, Rakousko, Polsko či Francie již jsou o krok napřed. Neshledaly žádné důvody pro restrikce a na jejich území proto nedošlo k žádnému omezení či vyloučení jakéhokoli dodavatele. Na výstavbě 5G sítí se zde bude společnost Huawei podílet. Pavel Košek z Huawei proto vyzval ke společnému postupu pro vytvoření vyspělé a bezpečné digitální ekonomiky postavené na infrastruktuře 5G i u nás v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).