Menu Zavřít

České dřevostavby dobývají Východ

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

RD Rýmařov expanduje se svými domy do Polska, Ruska a na Ukrajinu

Energeticky úsporným domem Nova 101 se český lídr ve výrobě sendvičových montovaných staveb s dřevěnou konstrukcí chystá prosadit na ruském, polském a ukrajinském trhu. Nejdůkladněji má RD Rýmařov našlápnuto na Ukrajině, kde už roste obří výrobní hala společného podniku s ukrajinským partnerem.
RD Rýmařov dodá veškeré technologické vybavení a know-how, partner Promcapitalbud poskytl pozemky a budovu. Výrobu prvních nízkoenergetických domů má společný podnik RD-Bud zahájit nejpozději v lednu.

Čas montérů pominul

RD Rýmařov si zakládá na výjimečné „baťovské“ synergii kapitálového propojení podnikání v návazných činnostech – od výsadby sazenic přes kultivaci lesních porostů a těžbu dřeva až po dodávku montovaných dřevostaveb na klíč (EURO 24/2010). Na Ukrajině sice nemůže být o nějaké synergii z Rýmařova ani řeči, zato je tam mnohem levnější pracovní síla.
Čas do světa vyjíždějících českých montérů se zlatýma ručičkama dávno skončil. Mají totiž vydatné evropské diety. S dobře zaučenými místními dělníky lze montáž domu pořídit neméně dobře, ale mnohem levněji. Kromě toho dřevo a další vstupní materiály jsou levnější. Hodně se ušetří na dopravě na kratší vzdálenosti, s výrobou v místě navíc odpadnou celní bariéry.
Dřevěné domy se na Ukrajině převážně staví „po kanadsku“. Na místo se přivezou hory trámů a prken a dům se buduje na místě. Montovaný rodinný dům z Rýmařova je vítanější metodou díky rychlému dokončení včetně interiérů.
Pro dosud nedostavěnou ukrajinskou továrnu se také rýsuje smělá vývozní politika. Dál na východ. Montované dřevostavby původem z Rýmařova by se měly podle Příkaského postupem času šířit i v Iráku, Íránu a v Afghánistánu.

Podnikatelská prozíravost

Vážné důvody pro výrobu dřevostaveb v zahraničí leží částečně v Česku samotném. Tím nejcitlivějším bude výše snížené sazby DPH. „Loni byla devět procent, teď je deset. Mluvilo se o dvanácti procentech. Řekli jsme si, že i to ustojíme. Jenže plánovaná šestnácti či sedmnáctiprocentní DPH zvýší cenu domu o 150 tisíc korun. Mám obavy, že to úplně ochromí prodej domů na klíč. Lidé nebudou ochotni složit takové peníze. Začnou se znovu uchylovat k černé ekonomice, svépomoci a různým fuškám,“ obává se jednatel RD Rýmařov František Příkaský. „Na Slovensku byl trh s domy na klíč několik let mrtvý. Tu hlavní ránu mu dalo sjednocení sazby DPH. Teprve letos se nám po dlouhé pauze podařilo uplatnit tam pět staveb,“ uvádí Příkaský.
Takový propad zájmu na domácím trhu by mohl zachránit pouze export. I proto RD Rýmařov rozvíjí své východní aktivity. I když se Příkaský snaží být na mimořádnou situaci připraven, skokové zvýšení DPH považuje za chybu: „Státu to přinese daňový propad. Mnohem prozíravější by bylo přibližovat sazby DPH krok po kroku.“
Podobně situaci vidí mladoboleslavský prodejce konkurenční firmy Haas Fertigbau Petr Vysušil. „Stoupne-li DPH na patnáct procent a výš, zmrazí se v této zemi výstavba rodinných domů. Stavět budou moci jen bohatí. Už teď je pro většinu lidí hypotéka nesmírnou zátěží.“

Vytrhnou to východní trhy?

Zařízení ukrajinského závodu bude schopno ročně vyrobit sto domů. Ale jakmile se podaří podchytit zájem kupujících, bude možné výrobu v hale rozšířit třeba až na tisíc sendvičových staveb.
Do Ruska ukrajinské domy nepůjdou. Moskevský partner Rýmařovských má zcela jinou prodejní filozofii než Ukrajinci, kteří spolu s mateřskou firmou usilují, aby vše bylo co nejlevnější. V Moskvě chtějí stoprocentní „západoevropskou dodávku“ z Rýmařova, jejich zákazníci na to mají. První dům postavený v Rusku měl podle Příkaského velký úspěch. Už se připravují první kontrakty, ruští zákazníci ovšem neupřednostňují nízkoenergetický dům jako většina ostatních a vybírají si z katalogu firmy i klasické modely. Volit mohou ze tří vybraných typů staveb. Vzhledem k pověstné ruské zimě se první montáže chystají až na březen.
Také polský dealer bude odbírat připravené panely stěn, stropů i veškerého vybavení přímo z Rýmařova. Zakoupí pozemek, vybaví ho energetickými sítěmi a vybuduje spodní stavbu. Po montáži bude dům prodávat jako jeden balíček.

KL24

Oživení tradice

Až do roku 2006 směřovaly konvoje kamionů s polotovary dřevostaveb opačným směrem, na západ. Německo tehdy odebíralo přes padesát procent rýmařovské produkce. V současnosti se to smrsklo na dvě procenta. Příčinou úpadku bylo podle Příkaského zrušení podpory hypoték. „Lidé nedosáhli na úvěry. Ale jakmile začnou banky zase nabízet tři čtyři procenta, nastane oživení,“ předpokládá Příkaský.
Podnik ožívá i sám o sobě. Od ledna do konce září už postavil 233 domů, většinu v Čechách a na Moravě. Závdavkem na smělé exportní plány je zatím patnáct staveb mimo republiku. Očekává se meziroční zvýšení tržeb z 822 na 850 milionů korun a vzestup zisku před zdaněním ze sedmnácti na 30 milionů.
Povzbuzující je ještě jedno srovnání. Z celkového počtu 233 dostavených domů si mezi různými typy staveb 205 zájemců vybralo dům Nova 101, který existuje i v nízkoenergetické variantě.

Supernabídka pro Čechy

Pokud jde o přístup k životnímu prostředí, RD Rýmařov se nízkoenergetickou variantou neuspokojil. U svého nejúspěšnějšího modelu nabízí také energeticky pasivní variantu. Izolace stěn i stropu jsou v ní zesílené, dům je vybaven kotlem na biomasu a solárním panelem na ohřev teplé vody. Klíčovým novým prvkem je takzvaná rekuperace, tedy mechanické zařízení, díky němuž vydýchaný vzduch vypouštěný z místnosti předává teplotu vháněnému čistému vzduchu. Všechny tyto vymoženosti zdražují pasivní dům proti běžnému domu téže řady o půl milionu korun.
Jenže český zájemce toto zdražení ani nepocítí, bude-li se rychle rozhodovat. Stále ještě může využít dotace programu Zelená úsporám. Za kotel na biomasu a solární články si bude moci z ceny odepsat 175 tisíc, za jejich kombinaci dalších dvacet tisíc. A po náležitém prověření ještě 250 tisíc za docílení pasivního standardu stavby. Na kupujícího tak zbude připlatit pouhých 55 tisíc korun. Při dvouačtvrtmilionové investici to je náklad zanedbatelný a rychle se vrátí na ušetřeném vytápění.
Nízkoenergetické a pasivní domy nabízejí i konkurenční společnosti. Společník firmy AWIK House Production Jan Jireš však upozorňuje, že pasivní dům je u nás stále drahý. Jireš je navíc skeptický k cenové rozvaze s využitím pomoci z programu Zelená úsporám. Nevěří totiž metodám, kterými se u nás ověřuje pasivní standard. Přestože i firma AWIK House Production nabízí pasivní dům, pokrytí vyšších nákladů z programu Zelená úsporám považuje za nereálné.
„Dřevostavba je plnohodnotný dům, úsporný i ve standardní verzi,“ zdůrazňuje Vysušil z firmy Haas Fertigbau a ptá se: „Kdo rozezná tu výhodnou hranici mezi lepší návratností a vyšší investicí?“

  • Našli jste v článku chybu?