Menu Zavřít

České hlavy v křemíkovém údolí

1. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Tiny Software/Computer Associates

WT100

PRAHA (oh) – Společnost Computer Associates (CA), jedna z nejsilnějších světových technologických firem, minulý týden dokončila akvizici společnosti Tiny Software, která poskytuje bezpečnostní internetová řešení a ochranné prvky pro počítačové systémy. Tiny Software, sídlící stejně jako CA v americké Santa Claře, byla založena v roce 1997 v Plzni skupinou českých programátorů. V roce 1999 do firmy vstoupil Roman Kasan a společnost založila v kalifornském Sillicon Valley, Křemíkovém údolí, pobočku, z níž se postupem času stala centrála celého Tiny Software.
Firma se svými firewally a programy pro bezpečnost prorazila až do americké armády, když jeden z produktů zabezpečoval počítačovou síť US AirForce čítající půl milionu počítačů. V roce 2001 se Tiny Software rozštěpila a část programátorů přešla do nově vzniklé společnosti Kerio Technologies, která má sídlo v Santa Claře, nicméně valná část vývoje nových produktů probíhá - jako v případě Tiny Software - v Plzni. V poslední době Tiny Software boduje především se svým produktem Tiny Personal Firewall pro počítače a servery s operačním systémem Windows. CA bude řešení Tiny Software nadále prodávat jako samostatné produkty, nicméně časem je začlení do svého portfolia a bude je nabízet společně.
Cena akvizice nebyla zveřejněna, Roman Kasan, doposud největší vlastník a generální ředitel Tiny Software, však již v červenci roku 2000 v rozhovoru pro týdeník EURO (EURO 31/2000) uvedl, že firma hledá investora s patnácti až dvaceti miliony dolarů. „Tyto peníze pro nás znamenají dobrou základnu pro další rozvoj a pro investora podíl ve firmě, jejíž technologicky vyspělá řešení nalézají zákazníky na nejnáročnějších trzích,“ řekl tehdy. Na Evropském investičním fóru, které se v dubnu roku 2003 uskutečnilo v Praze, hledal Kasan pro další rozvoj Tiny Software investora s minimálně deseti miliony eur, zhruba 310 miliony korun.
Jisté je, že prodej Tiny Software společnosti Computer Associates znamená pro Romana Kasana další posun v kariéře. Zdroje týdeníku EURO totiž uvádějí, že ihned po uzavření akvizice byl jmenován viceprezidentem CA pro vývoj produktů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).