PIVO PRAHA Česká pivovarnická tradice se šíří do světa nejen díky sládkům, ale také technologům. Jednou ze společností, která se realizaci pivovarů v zahraničí věnuje, je firma Pivo Praha. Pojmem mezi malými výrobci piva je společnost Pivo Praha, kterou v roce 1992 založila čtveřice technologů a pivovarských sládků.
PIVO PRAHA Česká pivovarnická tradice se šíří do světa nejen díky sládkům, ale také technologům. Jednou ze společností, která se realizaci pivovarů v zahraničí věnuje, je firma Pivo Praha. Pojmem mezi malými výrobci piva je společnost Pivo Praha, kterou v roce 1992 založila čtveřice technologů a pivovarských sládků. Kromě projektů pro velké pivovary tato společnost staví minipivovary v Česku i zahraničí. Vlastní také Pivovarský dům v Ječné, kde vaří širokou škálu vlastních piv, a Pivovarský klub Karlín. VARNU NIKDO NECHTĚL „Dělali jsme pro Pacovské strojírny vývoj zařízení pro pivovar. Ty vyrobily jednu nádobu a vystavovaly ji na výstavách. Jenže z jedné nádoby si zákazník představu o tom, jak bude celé zařízení varny vypadat, neudělá. Také si ji nikdo nekoupil. Tak jsme jim řekli, že musí tu varnu vyrobit celou. Jenže pro ně to bylo velké riziko, tak jsme tu varnu nakonec koupili my. A použili jsme ji v Pivovarském domě v Ječné, který jsme otevřeli v roce 1998. Skončila tam však až sedmá varna. Během té doby totiž strojírny předešlých šest kusů prodaly na výstavách,“ popisuje začátky se stavěním pivovarů jeden z majitelů Jan Šuráň. Pivovarský klub slouží pro prezentaci piv malých pivovarů. „A to především malých restauračních pivovarů, které v podstatě nemají šanci se dostat do pražských hospod. Dali jsme si za cíl postihnout produkci českého piva od jedenáctky výše. Chceme tam porovnávat česká piva mezi sebou a také se zahraničím. Když nějaký náš pivovar bude mít pšeničné pivo, tak ho chceme srovnat s německým pivem, ochucená piva zase s belgickou konkurencí,“ vysvětluje Šuráň. PRVNÍ BYL YAMAMOTO**
Pivo Praha postavilo v Česku řadu minipivovárků: Kácov, Pegas, U Medvídků, Štramberk či Dětenice. Svůj první zahraniční pivovar stavěli v Japonsku.
„První byl pan Yamamoto, měl fabriku na výrobu saké a přemýšlel, jak tu svoji produkci oživit, a rozhodl se pro pivo. Na jedné výstavě ochutnal to české a chutnalo mu natolik, že se vydal do Čech do DIO Hradec Králové. Tam uměli vyrobit zařízení, ale neměli sládka, kterého jsme dodali my,“ vzpomíná Šuráň. Poté následovaly další podobné projekty v Gruzii, Vietnamu, Rusku, na Filipínách či v Uzbekistánu. Celkem čeští sládci pomáhali v zahraničí postavit již 25 minipivovarů.