Menu Zavřít

ČESKÉ PIVO Z RUSKA?

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

South African Breweries pronikají do střední a východní Evropy

Jihoafrické pivovary - South African Breweries(SAB), které před týdnem koupily české pivovary Plzeňský Prazdroj a Radegast, vaří také další českou značku - Staropramen, a to v Rusku. Jde zatím pouze o množství určené pro tamní trh. Nab ízí se ovšem spekulace, zda se do budoucna nevyplatí náhodou vařit mimo Českou republiku levněji ještě více českého piva a zda by se to pak nepromítalo i do případného snižování produkce doma.

Perspektivy v Rusku.

K posilování pozice skupiny SAB v postkomunistických zemích neodmyslitelně patří expanze na nenasycený, tudíž pro pivovarnickou společnost velmi perspektivní ruský trh (současnou spotřebu piva na hlavu tam odborníci J ihoafrických pivovarů odhadují na pouhých dvacet litrů ročně, což je hluboko pod světovou spotřebou).

Jihoafrický producent piva „šel na věc velice promyšleně. V lednu 1998 tam nejdříve koupil rozestavěný pivovar Kalug a hned nato založil marketingovou firmu Transmark, která pracuje jako jeho hlavní kancelář pro ruský trh. Ta také uzavřela le tos v červenci kontrakt s Pražskými pivovary (respektive jejich vlastníkem BASS) na výrobu Staropramenu v jednom z nejmodernějších ruských pivovarů 180 kilometrů na jih od Moskvy, v Kaluze.

Pivovar Kalug provozuje stoprocentní dceřiná společnost Transmarku Kalug Brewing Company - a právě ta začala vyrábět v Kaluze kromě svého vlastního piva distribuovaného pod obchodní značkou Zolotaja Bochka (v překladu Zlatý barel) také českou značku Staropramen. Pivovar má kapacitu 500 tisíc hektolitrů ročně. Z toho značky Staropramen se tam má zpočátku vyrábět 60 tisíc hektolitrů. Kapacita pivovaru ovšem může být zvýšena až na čty řnásobek - na dva miliony hektolitrů. Clive Rogerson, exportní ředitel Pražských pivovarů, pro agenturu Reuters řekl, že jedinou možností, jak jejich pivo udělat dostupné pro Rusy, je vyrábět ho na místě. Jinak by podle něj bylo třikrát dražší než domácí značky.

Jihoafrické pivovary údajně koupily rozestavěný pivovar v Rusku za čtyřicet milionů dolarů a další částky investovaly do jeho zařízení, které dodávala německá firma Huppman. Z dovozu jsou také plechovky a viněty. Jak řekl novinářům A lan Richards, ředitel SAB pro ruský region, „plechovky a viněty vyráběné v Rusku neodpovídají standardu jihoafrické firmy .

Nejdříve Maďarsko.

Do střední Evropy vstoupila skupina SAB už v roce 1993, a sice převzetím dvou maďarských pivovarů - největšího v zemi Köbányai (za 50 milionů dolarů) a pivovaru Kanizsa (za osm milionů dolarů). V nich získala nejprve osmdesát procent akcií, ale v roce 1997 zvýšila podíl navýšením kapitálu na 98 procent a své aktivity v Maďarsku sloučila do jedné společnosti Dreher Sörgyárak. Zmíněné dva pivovary vyrábějí ročně 3,6 milionu hektolitrů piva.

Při vstupu SAB do Maďarska byly oba pivovary silně zadluženy, ale investiční injekce 54 milionů dolarů v roce 1997 pomohla jejich výrobu modernizovat a celkově zlepšit jejich postavení na trhu. Úplně snadné to nebylo, neboť v maďarském pivovarnickém průmyslu je silná konkurence, působí tam také například rakouská společnost Brau-Union (vlastní pivovary Martu a Sopron), nizozemský Heineken a belgický Interbrew.

Portfolio společnosti Dreher Sörgyárak zahrnuje všechny oblíbené značky včetně piva Dreher, které je na domácím trhu hlavním druhem zlatého moku. Společnost Dreher vaří také v licenci piva Hofbäu a Tuborg. Dnes pokrývá zhruba 35 procent tamního trhu s pivem.

Další posílení pozic.

V polovině devadesátých let pak následovaly akvizice v Polsku, Rumunsku, na Slovensku a v již zmiňovaném Rusku (nedávno i v Česku). V Polsku kontroluje SAB Europe spolu s domácí společností Euro Agro dva pivovary: Lech v Poznani a Tyskie ve Slezsku. Oba vyrábějí 4,8 milionu hektolitrů piva a na trhu po svém nedávném slo učení získaly podíl dvacet procent - jsou tam druhým největším výrobcem.

SAB jako majoritní vlastník těchto dvou pivovarů, které nesou společný název Kompania Piwowarska S. A., považuje polský trh za jeden z nejrychleji se rozvíjejících v Evropě. Spotřeba piva je tam na evropské poměry podle odborníků nadále nízká, i když se tam zvyšuje v průměru o jedenáct procent ročně. Od roku 1995 stoupla ze 39 litrů na osobu na 53 litrů (Čech ovšem podle statistik vypije téměř čtyřikrát víc).

Pivovary SAB vstoupily také poměrně brzo do slovenského pivovarnictví. Už v září 1997 koupily za 38 milionů dolarů 97,6procentní podíl ve východoslovenském pivovaru Šariš (od jeho majitelů - podnikatele Rudolfa Mosnyho a rakouského pivovaru Ottakringer). Jihoafričané nyní na Slovensku produkují kolem 730 tisíc hektolitrů piva a na trhu se tam podílejí asi šestnácti procenty.

ebf - tip - debata

Je to razantní nástup.

Jihoafrická pivovarnická skupina, která má aktivity ve dvaceti zemích světa, se během pouhých šesti let (od roku 1993, kdy vstupovala do Maďarska) dostala na světovém žebříčku producentů piva ze šestého na dnešní třetí místo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).