Menu Zavřít

České vepřové je nejdražší v EU

1. 11. 2004
Autor: Euro.cz

ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY Podle statistik je v současné době vepřové maso v ČR až na výjimky nejdražší v EU. Vysoké ceny vedou k nárůstu dovozů suroviny ze zahraničí. Promítají se také do kvality tuzemských uzenářských výrobků. Ještě na počátku letošního roku byly v ČR ceny vepřového velmi nízko, kolem hranice 24 korun za kilogram masa v živé hmotnosti.

ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY

Podle statistik je v současné době vepřové maso v ČR až na výjimky nejdražší v EU. Vysoké ceny vedou k nárůstu dovozů suroviny ze zahraničí. Promítají se také do kvality tuzemských uzenářských výrobků.

Ještě na počátku letošního roku byly v ČR ceny vepřového velmi nízko, kolem hranice 24 korun za kilogram masa v živé hmotnosti. Za této situace zemědělci prodělávali a bylo zřejmé, že to nemůže dlouho vydržet. N a počátku léta, ve 20. týdnu letošního roku, také skutečně došlo k oživení cen (29,64 koruny za kilogram), které od té doby neustále stoupají až na 37,46 koruny za kilogram ve 40. týdnu letošního roku. Jenže to už je cena příliš vysoká - zemědělci to prostě přehnali. Důsledky ale pocítí zejména sami prvovýrobci.

DOMÁCÍ MASO NAHRAZUJÍ DOVOZY

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera začínají kvůli dražší domácí surovině dovážet tuzemské masokombináty vepřové ze zahraničí. „Odhaduji, že v současné době kryjí dovozy asi 10 až 15 procent spotřeby našich zpracovatelů,“ konstatuje Steinhauser. Nižší odbyt suroviny na domácím trhu díky dovozům tak bude třeba řešit exportem - podle Steihausera bude roční přebytek prasat v ČR hodně přes 100 tisíc kusů. Uplatnění na zahraničních trzích, snad s výjimkou Itálie, bude ale obtížné - cena vepřového je tam totiž asi o deset procent nižší než u nás. Důsledkem vysokých cen vepřového v ČR je také skutečnost, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo zemědělství na základě šetření dodržování takzvané špekáčkové vyhlášky týkající se mimo jiné složení vybraných uzenářských výrobků. Z celkem 80 vzorků nevyhovělo legislativě 34 výrobků (42,5 procenta), přičemž z podílu závad připadlo 35 procent na výrobky tuzemské. „Největší nedostatky byly zjištěny při nedodržení požadavků na nepřítomnost strojně odděleného masa a obsahu rostlinných bílkovin v případech, kdy to vyhláška neumožňuje,“ konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Jinými slovy - masokombináty nahrazují klasickou surovinu levnějším separátem, protože původní surovina je díky požadavkům zemědělců drahá a výrobky by nebyly cenově konkurenceschopné. Neúměrné cenové požadavky zemědělců tak poškozují i spotřebitele, byť použití separátu neznamená, že by byl uzenářský výrobek zdravotně závadný. Pouze neobsahuje to, co spotřebitel očekává.

ZAPLATÍME ZŘEJMĚ MÉNĚ

Cena vepřového v ČR tedy v nejbližších týdnech poklesne, což nepochybně vyvolá protesty zemědělské veřejnosti. N a místě je proto třeba připomenout, že dobrý chovatel prasat by měl vydělávat při cenách kolem 31 až 32 korun za kilogram vepřového v živé hmotnosti. Pokles cen vepřového je trendem nejen v EU, ale i v zámoří. Podle informací společnosti Colosseum se propadly před týdnem futures ceny vepřového na únor příštího roku o téměř maximální povolenou denní hodnotu 200 bodů a skončily na hodnotě 64,90 centu za libru. Důvodem byly statistiky amerického ministerstva zemědělství o zásobách této komodity v mrazírnách k 30. září, které jsou mnohem vyšší, než se původně předpokládalo.

CENY VEPŘOVÝCH PŮLEK V ČR A EU

(v eurech za 100 kg jatečně upraveného masa)

Země cena cena

10. října 17. října

Česká republika 161,820 154,970

Belgie 142,600 136,500

Dánsko 128,600 125,960

Německo 153,440 148,270

Řecko 174,960 174,960

Španělsko 132,140 126,840

Francie 138,000 135,000

Irsko 135,890 135,800

Itálie 173,350 172,260

Lucembursko 155,600 150,900

Maďarsko 153,310 149,380

Nizozemí 135,270 129,620

Rakousko 151,320 146,460

Polsko 153,650 149,290

Portugalsko 138,000 132,000

Finsko 135,370 135,970

Švédsko 141,810 141,440

Velká Británie 141,050 140,960

EU - 25 145,180 141,210

FIN25

Zdroj: European Market Survey

foto: Profit - Martin Siebert

  • Našli jste v článku chybu?