ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY Podle statistik je v současné době vepřové maso v ČR až na výjimky nejdražší v EU. Vysoké ceny vedou k nárůstu dovozů suroviny ze zahraničí. Promítají se také do kvality tuzemských uzenářských výrobků. Ještě na počátku letošního roku byly v ČR ceny vepřového velmi nízko, kolem hranice 24 korun za kilogram masa v živé hmotnosti.
ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY
Podle statistik je v současné době vepřové maso v ČR až na výjimky nejdražší v EU. Vysoké ceny vedou k nárůstu dovozů suroviny ze zahraničí. Promítají se také do kvality tuzemských uzenářských výrobků.
Ještě na počátku letošního roku byly v ČR ceny vepřového velmi nízko, kolem hranice 24 korun za kilogram masa v živé hmotnosti. Za této situace zemědělci prodělávali a bylo zřejmé, že to nemůže dlouho vydržet. N a počátku léta, ve 20. týdnu letošního roku, také skutečně došlo k oživení cen (29,64 koruny za kilogram), které od té doby neustále stoupají až na 37,46 koruny za kilogram ve 40. týdnu letošního roku. Jenže to už je cena příliš vysoká - zemědělci to prostě přehnali. Důsledky ale pocítí zejména sami prvovýrobci.
DOMÁCÍ MASO NAHRAZUJÍ DOVOZY
Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera začínají kvůli dražší domácí surovině dovážet tuzemské masokombináty vepřové ze zahraničí. „Odhaduji, že v současné době kryjí dovozy asi 10 až 15 procent spotřeby našich zpracovatelů,“ konstatuje Steinhauser. Nižší odbyt suroviny na domácím trhu díky dovozům tak bude třeba řešit exportem - podle Steihausera bude roční přebytek prasat v ČR hodně přes 100 tisíc kusů. Uplatnění na zahraničních trzích, snad s výjimkou Itálie, bude ale obtížné - cena vepřového je tam totiž asi o deset procent nižší než u nás. Důsledkem vysokých cen vepřového v ČR je také skutečnost, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo zemědělství na základě šetření dodržování takzvané špekáčkové vyhlášky týkající se mimo jiné složení vybraných uzenářských výrobků. Z celkem 80 vzorků nevyhovělo legislativě 34 výrobků (42,5 procenta), přičemž z podílu závad připadlo 35 procent na výrobky tuzemské. „Největší nedostatky byly zjištěny při nedodržení požadavků na nepřítomnost strojně odděleného masa a obsahu rostlinných bílkovin v případech, kdy to vyhláška neumožňuje,“ konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa. Jinými slovy - masokombináty nahrazují klasickou surovinu levnějším separátem, protože původní surovina je díky požadavkům zemědělců drahá a výrobky by nebyly cenově konkurenceschopné. Neúměrné cenové požadavky zemědělců tak poškozují i spotřebitele, byť použití separátu neznamená, že by byl uzenářský výrobek zdravotně závadný. Pouze neobsahuje to, co spotřebitel očekává.
ZAPLATÍME ZŘEJMĚ MÉNĚ
Cena vepřového v ČR tedy v nejbližších týdnech poklesne, což nepochybně vyvolá protesty zemědělské veřejnosti. N a místě je proto třeba připomenout, že dobrý chovatel prasat by měl vydělávat při cenách kolem 31 až 32 korun za kilogram vepřového v živé hmotnosti. Pokles cen vepřového je trendem nejen v EU, ale i v zámoří. Podle informací společnosti Colosseum se propadly před týdnem futures ceny vepřového na únor příštího roku o téměř maximální povolenou denní hodnotu 200 bodů a skončily na hodnotě 64,90 centu za libru. Důvodem byly statistiky amerického ministerstva zemědělství o zásobách této komodity v mrazírnách k 30. září, které jsou mnohem vyšší, než se původně předpokládalo.
CENY VEPŘOVÝCH PŮLEK V ČR A EU
(v eurech za 100 kg jatečně upraveného masa)
Země cena cena
10. října 17. října
Česká republika 161,820 154,970
Belgie 142,600 136,500
Dánsko 128,600 125,960
Německo 153,440 148,270
Řecko 174,960 174,960
Španělsko 132,140 126,840
Francie 138,000 135,000
Irsko 135,890 135,800
Itálie 173,350 172,260
Lucembursko 155,600 150,900
Maďarsko 153,310 149,380
Nizozemí 135,270 129,620
Rakousko 151,320 146,460
Polsko 153,650 149,290
Portugalsko 138,000 132,000
Finsko 135,370 135,970
Švédsko 141,810 141,440
Velká Británie 141,050 140,960
EU - 25 145,180 141,210
Zdroj: European Market Survey
foto: Profit - Martin Siebert