Česko a Slovensko budou iniciovat svolání summitu, na kterém by se v říjnu v Bratislavě debatovalo o dvojí kvalitě potravin, ale i dalšího zboží na evropském trhu. Po dnešním jednání vlád obou zemí v Lednici na Břeclavsku to řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) by Evropská komise mohla na konferenci mít prostor, aby představila konkrétní opatření proti dvojí kvalitě.
Fico řekl, že Česko a Slovensko chtějí v tématu dvojí kvality potravin postupovat tvrdě. „Je to vážný politický problém dvojího přístupu k občanům Evropské unie. Není to jen o potravinách, ale i o stavebních materiálech, drogerii,“ uvedl. Ve východních zemích by podle něj mělo mít zboží stejnou kvalitu jako v západních. „Nechceme jíst a pít šmejdy, chceme stejnou kvalitu,“ zdůraznil.
Bratislavský summit by podle představ obou politiků měl dostat na jedno místo předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, příslušné eurokomisaře, zástupce národních parlamentů, ale také ministry zemědělství či hospodářství a zástupce spotřebitelských institucí. Fico doufá, že by v polovině října mohl dorazit i Sobotka. Česko v té době čekají sněmovní volby.
Praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem, kritizují především země visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko. Juncker v červenci po jednání s Ficem uvedl, že komise nepovažuje problém za nevýznamný. Komise podle něj bude otázce „věnovat plnou pozornost“.
Odnaučí se lidé jíst maso?
Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery
Fico dnes řekl, že právě na schůzce s Junckerem získal dojem, že evropské instituce původně chápaly problém spíš jako právní a technický. „Ale pro nás je to politický problém, protože někdo z nás činí občany druhé kategorie. To jednoduše nejde, je to urážka,“ řekl. Od komise očekává opatření, která praxi postupně vymýtí.
Sobotka uvedl, že začíná být ohledně řešení dvojí kvality optimistou, na rozdíl od minulosti, kdy podle něj komise hrála „mrtvého brouka“. „Očekávám, že se (na summitu v Bratislavě) posuneme dál z hlediska konkrétních řešení. Na konci by měla být úprava evropských pravidel, musíme se soustředit na to, abychom to dotáhli do konce,“ uvedl. Postupná příprava pravidel by podle něj mohla vést některé firmy už předem k tomu, aby se praxe dvojí kvality samy zbavily.
O špatných potravinách dále čtěte: