Menu Zavřít

Česko už je jí malé. A tak vyráží Portiva rozšiřovat svůj zeleně orientovaný energetický byznys do Španělska a dalších zemí Evropy

19. 4. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Portiva
  • Tuzemská investiční skupina Portiva expanduje do zahraničí
  • Ve Španělsku a některých dalších evropských státech chce v příštích letech vybudovat hned několik fotovoltaických a větrných elektráren
  • Dle vedení hodlá v těchto zemích v příštích letech proinvestovat až dvě miliardy korun ročně

Podle statistik zde slunce svítí až 300 dní v roce. Dost pádný argument na to se sem vydat nejen na dovolenou, ale také rozšířit svůj vlastní byznys – zejména pokud spočívá ve výrobě energie pomocí fotovoltaických elektráren a dalších ,zelených‘ technologií.

K takovému přesvědčení nyní dospělo i vedení investiční skupiny Portiva. Ta spouští expanzi, v rámci které chce na výstavbu ekologických zdrojů po Evropě rok co rok vynakládat částku kolem dvou miliard korun. A Španělsko má být její první destinací.  

„Jako skupina jsme dozráli do velikosti, jež už překračuje čistě český rozměr. Náš investiční apetit v oblasti obnovitelných zdrojů je nyní takový, že jen v tuzemsku jej zkrátka není možné naplnit,“ komentuje výkonný ředitel skupiny Pavel Svoreň s tím, že některé její projekty na Pyrenejském poloostrově jsou již ve fázi příprav. Portiva hodlá být aktivní ve všech jejich fázích, tedy nákupem vhodných pozemků počínaje přes vyřizování stavebních povolení až po samotný development a napojení na inženýrské sítě.

Revoluce na trhu s energiemi? Virtuální elektrárny mají ulevit peněženkám i ovzduší, v Česku by mohly pokrýt čtvrtinu výroby
Přečtěte si také:

Revoluce na trhu s energiemi? Virtuální elektrárny mají ulevit peněženkám i ovzduší, v Česku by mohly pokrýt čtvrtinu výroby

„Výstavba bude probíhat pod hlavičkou skupiny a našeho nového investičního fondu zaměřeného na developerské projekty v oblasti obnovitelné energetiky, který připravujeme na spuštění v první polovině letošního roku,“ doplňuje Ivo Vojáček, manažer zodpovědný za rozvoj energetické divize skupiny Portiva.

Co rok, to 80 megawattů

Ačkoliv vybudování fotovoltaických či větrných elektráren je záležitostí přinejmenším několika měsíců, již nyní se nabízí otázka, jak se získanou energií naložit. A to už v Portivě vědí: skupina ji bude prodávat přímo konkrétním odběratelům prostřednictvím takzvaných PPA kontraktů.

Do konce letoška má v zahraničí – kromě Španělska skupina uvažuje například i o Itálii, Řecku a některých dalších balkánských státech – vzniknout hned několik solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu 10 megawattů. Dalších 20 megawattů pak zajistí nové ,zelené‘ zdroje vybudované na území Česka. Toto číslo hodlá navíc společnost v příštích letech znásobit až na hranici 80 megawattů ročně, což odpovídá výše uváděné investici dvou miliard korun ročně. „Pro takový krok nastala příznivá kombinace faktorů, kdy se jednak daří skupině jako celku a jednak je v Evropě silná ekonomická i společenská poptávka po výstavbě a rozvoji obnovitelných zdrojů,“ objasňuje Svoreň. Expanzi bude Portiva financovat částečně z vlastních zdrojů, částečně jí vypomohou banky.       

Hráč s celoevropskou působností

Cílem managementu je postupem času vybudovat z Portivy v oblasti obnovitelných zdrojů hráče s celoevropskou působností. Tím by tak došlo k završení pomyslného kruhu, neboť je to právě ,zelená‘ energetika, která postavila skupině základy vedoucí k jejím současným úspěchům. Aktuální činností totiž společnost navazuje na svého přímého předchůdce, a sice firmu Eldaco, jež se výstavbou a provozem fotovoltaických a větrných elektráren na území České republiky zabývala už od poloviny devadesátých let.

KL24

Vedle této oblasti má však v portfoliu řadu dalších. Je aktivní například v segmentu automotive, IT služeb či pronájmu komerčních nemovitostí. Jednu takovou do svého portfolia přidala relativně nedávno, to když zkraje roku 2022 koupila od developerské skupiny Penta administrativní budovu SmíchOFF.

Portiva vstupuje do nového roku miliardovou akvizicí. Od developerské firmy Penta koupila kancelářské centrum SmíchOFF
Přečtěte si také:

Portiva vstupuje do nového roku miliardovou akvizicí. Od developerské firmy Penta koupila kancelářské centrum SmíchOFF

V rámci této více než miliardové akvizice získala Portiva 11 tisíc metrů čtverečních pronajímaného prostoru, který byl už navíc tou dobou téměř celý využíván. Ke konci loňska spravovala skupina podle předběžných údajů aktiva v celkové hodnotě 11,8 miliardy korun při 2,9miliardovém obratu a 639milionovému zisku EBITDA.

  • Našli jste v článku chybu?