Menu Zavřít

Česko v luftu

13. 1. 2020
Autor: Euro.cz

V Karlových Varech plyne čas úplně jinak než v hektické Praze. Projít se kolem vřídla, ochutnat některý z léčivých pramenů, zakousnout se do křupavé oplatky a v poklidu posedět na lavičce. Pár kilometrů za městem, na karlovarském letišti, panuje ještě větší klid než v tamních lázních.

A manažeři ve vedení aeroportu, stejně jako politici z Karlovarského kraje, který letiště vlastní, z toho nadšeni rozhodně nejsou.

S ukončením pravidelných linek ČSA klesly počty odbavených cestujících z více než sto tisíc na pětinu. Krizový rok 2017 donutil západočeské manažery a politiky jednat s novými dopravci, díky čemuž se statistiky dostaly zhruba na 60 tisíc pasažérů; letos prý počty porostou dál. Ale ruku na srdce, je jediná pravidelná linka, kterou aerolinky Pobeda vyšlou do Varů pětkrát do týdne, adekvátním provozem pro mezinárodní letiště ve vyhlášeném lázeňském kraji? O ztrátách, které se každoročně šplhají do desítek milionů, nemluvě.

Přes drsnou zkušenost Karlovarských se do obdobného dobrodružství nebojí pustit politici v dalších koutech Česka.

V nedaleké Plzni ještě před pár měsíci plánovali mezinárodní civilní letiště s charterovým provozem ČSA, v Českých Budějovicích hovoří o pravidelné lince do Dubaje a mnoho milionů Olomouckého a Zlínského kraje vyletělo do luftu v souvislosti s nepovedeným projektem přerovského letiště. Že se bez dotací nedaří přilákat pravidelný provoz do blízkého ostravského Mošnova? Kdyby bylo jen na politicích, máme v Česku mezinárodní letiště v každém větším městě.

Analýzu letecké dopravy v českých regionech jsme doplnili o článek rozebírající postavení a budoucnost pražské Ruzyně mezi středoevropskými letišti.

Ano, Vídeň a asi i Varšava jsou jiná liga, ale i takové letiště v Budapešti roste - a především investuje - výrazně rychlejším tempem. Praha přichází s velkými investicemi na poslední chvíli, a pokud nezačne budovat infrastrukturu výrazně rychleji, varování visí doslova ve vzduchu.

Z dalších textů bych rád upozornil na článek našeho nového spolupracovníka Petra Fischera, který před nadcházejícím kongresem ODS analyzoval dění v této straně. Ukazuje se, že pozice Petra Fialy není až tak neotřesitelná, jak se může zdát, a kandidatura Saši Vondry na post místopředsedy je jasným znamením, že radikálnější křídlo ODS se hlásí o větší slovo. Pokud vás politika vyčerpává, vydejte se na něco dobrého, třeba do Berlína.

Klára Donathová, staronová tvář v redakci týdeníku Euro, připravila seznam doporučení, kde se v německé metropoli nejlépe najíst. Dobrou chuť a příjemné čtení.

MMF24

O autorovi| Ondřej Hergesell, hergesell@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).