Menu Zavřít

Českobudějovický soudce Strnad čelí kritice. Měl porušit základní procesní pravidla

23. 4. 2019
Autor: CC BY 2.0: James Robinson via Flickr

Kroky českobudějovického soudce Zdeňka Strnada vzbuzují stále více pochybností. Insolvenční správkyně bez oprávnění? Žádný problém. Strnad čelí nařčení, že porušil základní procesní pravidla a ohrozil legitimní průběh insolvenčního řízení se společností Heavy Machinery Services.

Společnost Heavy Machinery Services podala stížnost předsedovi Krajského soudu v Českých Budějovicích Milanu Tripesovi, ve které upozorňuje na nestandardní postup soudce Strnada. Na podání stížnosti upozornil web Tyden.cz.

Stížnost se týká faktu, že insolvenční správkyně v případu HMS Petra Hýsková v loňském roce ztratila oprávnění k výkonu této činnosti. Úpadky podniků s dluhy převyšujícími 100 milionů korun řeší insolvenční správci se zvláštním povolením, kteří po pětileté lhůtě procházejí povinným přezkoušením. Hýsková loni patřila do skupiny neúspěšných žadatelů o prodloužení tohoto oprávnění, a počátkem srpna tak ztratila právo vykonávat praxi insolvenčního správce se zvláštním povolením. Na podzim pak přišla i o licenci běžného insolvenčního správce, píše Týden.

Předseda českobudějovického soudu Tripes určil jako náhradu za Hýskovou společnost 1. Správcovská a konkurzní. Strnad toto opatření zanesl do insolvenčního rejstříku s tříměsíčním zpožděním až letos 25. března, což vyvolává podezření z vědomé manipulace se spisem.

Strnad tím podle stěžovatele ohrozil práva účastníků tohoto soudního řízení. Správkyni bez potřebného oprávnění trpěl ve funkci sedm měsíců. Účastníky řízení neobeznámil včas s procesním stavem, čímž porušil i svoji nestrannost.

Kamarád Toman a konflikt zájmů

V poslední době se kolem soudce Strnada objevilo více podezřelých případů. Loni se dostal do sporu se strakonickou radnicí. Komunální volby ve městě vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost s nadpoloviční většinou hlasů. Jeden z neúspěšných subjektů podal stížnost na neplatnost voleb a Strand jí vyhověl. Volby zrušil a nařídil jejich opakování. Ústavní soud ale před Vánoci odložil vykonatelnost rozhodnutí.

Radnice Strnada podezírá z podjatosti. Město totiž před časem zamítlo firmě Landreal stavbu malé vodní elektrárny na Otavě. Landreal ovládá klan Tomanů, se současným ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem mladším se přitom Strnad zná z jejich společného působení na rezortu. Strnad se tak měl kvůli možné podjatosti z rozhodování o neplatnosti voleb vyloučit.

Objevily se rovněž pochybnosti kolem staršího případu insolvenčního řízení se stavební firmou Stavcent. I tam se měl Strnad nechat kvůli podjatosti stáhnout z projednávání případu, protože tato firma stavěla jeho rodinný dům, přičemž výstavba přilehlé garáže skončila až po podání návrhu. Strnad delegoval rozhodnutí o návrhu na svou podřízenou soudní asistentku, která ho po dvou dnech od podání zamítla.

ebf - tip - debata

Kdyby byl návrh na insolvenci Stavcentu uznán, hypoteticky hrozilo, že by firemní majetek mohl spadnout do insolvenční podstaty, což by se mohlo týkat i některých jím realizovaných a nedokončených nemovitostí.

Poté, co byly nemovitosti manželů Strnadových kolaudovány, byl podán na Stavcent nový insolvenční návrh. Tentokrát byl přidělen Strnadovu kolegovi soudci Šimkovi, který firmu poslal do insolvence.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).