Menu Zavřít

Česku hrozí sankce za špatné čištění odpadních vod

2. 2. 2010
Autor: profit

Česku hrozí sankce EU za nedostatečné čištění odpadních vod. Čistírnu podle požadavků unie do konce letošního roku nestihne vybudovat 13 českých aglomerací.

Autor: Martin Siebert

EBF24

Podle evropské směrnice musí mít všechny tuzemské aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 odpovídající čištění odpadních vod. Požadavek se týká zhruba 630 sídel. Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě s komisí jedná, aby zabránilo případným postihům ze strany unie. Vládu v minulosti za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem v minulosti kritizoval například Svaz měst a obcí; vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

Aglomerace, které nemohou unijní termín splnit, nemají vyřešeno financování ani splněnu k tomu potřebnou administrativu. Odpovídající čistírnu nemá sedm z nich, kanalizace chybí osmi aglomeracím, ve dvou případech je potřeba dobudovat čistírnu i kanalizaci. Uvedených 13 problémových aglomerací vytváří odpady odpovídající 67 tisícům tzv. ekvivalentních obyvatel. Náklady na dokončení čistíren se odhadovaly loni v dubnu na 24,7 miliardy korun, náklady na dobudování kanalizace na 16,6 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).