Menu Zavřít

Český letoun Evektor u ledu. Došly peníze

20. 3. 2017
Autor: Evektor

Kunovický letecký výrobce Evektor musel v minulých týdnech zastavit práce na dopravním stroji EV-55 Outback. Prý kvůli nejasnostem s malajsijským investorem.

„Společnost Evektor dočasně pozastavuje projekt vývoje letounu EV-55,“ informovala sama kunovická firma. I když její vedení prý o přislíbených malajských penězích stále diskutuje, ohlíží se i po jiných potencionálních investorech. „V jednání jsou i další řešení vedoucí k tomu, aby mohl projekt letounu EV-55 pokračovat,“ komentoval Evektor zastavení vývoje.

Přitom když v červnu 2014 Evektor s firmou Aspirasi Pertiwi SDN BHD z Malajsie podepsal dohodu, šlo o velkou událost. Asiaté plánovali proinvestovat v Kunovicích více než čtyři miliardy korun. Prioritou mělo být dokončení vývoje letadla EV-55 Outback a zahájení jeho sériové výroby. Hned v listopadu firma podala žádost o zahájení typové certifikace a zaplatila registrační poplatek 7,3 milionu korun.

Přestože se o projektu EV-55 mezi odborníky mluví jako o velmi slibném, od roku 2004, kdy se na něm začalo pracovat, dosud vznikl pouze ve dvou exemplářích. Jejich výroba spolykala 1,6 miliardy korun, citelně na ně přispěl i stát.

WT100

Dvoumotorový turbovrtulový letoun EV-55 Outback unese 14 cestujících či náklad vážící 1,8 tuny. Jednou z jeho hlavních předností má být to, že dokáže startovat z nezpevněných drah a disponuje větší kapacitou kabiny než konkurenční stroje.

Letadla z Česka dobývají svět. Čtěte:

Nová doba letová. O česká letadla je zase zájem

 L-39 Albatros

  • Našli jste v článku chybu?