Menu Zavřít

Český průmysl výrazně zrychlil. V dubnu stoupl meziroční růst na 3,3 procenta

6. 6. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Průmyslová výroba v Česku v dubnu výrazně zrychlila meziroční růst na 3,3 procenta z březnových 0,2 procenta. Vzhůru ji táhl hlavně automobilový sektor a energetika. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně vyšší o 0,8 procenta.

Produkce motorových vozidel se v dubnu zvýšila o 5,4 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu stoupla o 6,5 procenta. Růst zaznamenala také výroba kovových konstrukcí a výrobků.

Naopak pokles o 5,8 procenta v dubnu postihl opravy a instalace strojů a zařízení. Nedařilo se ani zpracovatelům dřeva a výrobcům elektrických zařízení.

Tržby v průmyslu v dubnu meziročně vzrostly o 7,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 4,8 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz, vzrostly podle ČSÚ o 11,3 procenta.

Průmyslová výroba v Česku:


Zdroj: tradingeconomics.com

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích se zvýšila o devět procent. Nových objednávek ze zahraničí přišlo o devět procent více, nárůst nových domácích zakázek byl ještě o 0,1 procentního bodu vyšší. K celkovému růstu nových zakázek přispěl hlavně automobilový průmysl a výrobci optických a elektronických přístrojů. Nové zakázky klesly pouze ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Počet zaměstnanců v průmyslu v dubnu klesl meziročně o 0,4 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců naopak vzrostla, a to o 8,4 procenta.

MMF24

Česko za sto let: máme na to, stát se silnou a technologicky vyspělou zemí

Čtěte také:

Jak se zbavit cejchu montovny Evropy? Česko musí podporovat vědu a inovace, říká Babiš

Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří česko-ruskou ekonomickou spolupráci

Nová hospodářská strategie povede stát do roku 2030, uvedl Havlíček. Základem bude inovace

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).