Menu Zavřít

Cesta do Bílého domu

26. 10. 2020
Autor: Euro.cz

Michal Pesík vyrostl v Liberci, ale pracovní život ho odvál nejprve do Španělska a poté do Spojených států.

Čtyři roky žil na pobřeží Atlantiku v Jižní Karolíně, v roce 2008 dostal nabídku šéfovat marketingu ve velkém hotelovém resortu na Floridě a přesunul se na jih USA. Pořídil si vlastní dům, oženil se, založil rodinu a také získal trvalé povolení k pobytu, které ho opravňuje volit.

Prezidentské volby ho ale už pár let nechávají chladným. Před čtyřmi lety si nebyl schopen vybrat mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem a ani letos do volební místnosti nevyrazí. Trump ho za dobu svého prezidentování nepřesvědčil a Joea Bidena považuje za výjimečně slabého kandidáta. „Je to člověk bez energie, bez vize, bez plánů. Ajeho pravá ruka, kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, je ryzí komunistka,“ říká s tím, že velká část lidí, kteří hodí hlas Bidenovi, ho nebudou volit jako osobnost, ale budou volit proti Trumpovi.

Z aktuální americké politiky je smutný.

„Země, která má 330 milionů obyvatel, žije tu tolik vzdělaných a inteligentních lidí, nedokáže vyprodukovat alespoň trochu rozumného kandidáta. Už aby volby byly za námi,“ říká Michal Pešík.

Přitom právě Florida bude jedním z klíčových států, kde se budou nadcházející prezidentské volby lámat na jednu či druhou stranu. Třetí nejlidnatější region USA disponuje i třetím nejvyšším počtem volitelů (po Kalifornii a Texasu), kteří v nepřímém volebním systému vybírají prezidenta. Navíc se Florida dlouhodobě řadí mezi takzvané swing states, tedy regiony s vyrovnaně rozloženou podporou mezi demokraty a republikány.

Přestože dosavadní průzkumy hovoří o výrazném náskoku levicového kandidáta a sázkové kanceláře průběžně zvyšují kurz na Trumpovu obhajobu, čtyři roky stará zkušenost - a komplikovaný volební systém - velí k obezřetnosti v podobě rychlých závěrů. Jak navíc upozornila výzkumná společnost Trafalgar Group, část konzervativních voličů nemá zájem se s průzkumníky dělit o své názory, případně se z různých důvodů stydí přiznat volbu Trumpa.

Získat Floridu se pro budoucího prezidenta, ať to bude kdokoli, ukazuje jako naprosto zásadní. Za nejdůležitější je pak považována oblast kolem 213 kilometrů dlouhé dálnice I-4, která protíná sluneční stát zhruba v jeho polovině a spojuje Tampu, Orlando a Daytona Beach. Lidé žijící kolem této dálnice tvoří asi 40 procent všech voličů ve státě, i proto jsou politology označováni za skutečnou rozhodující sílu celých amerických voleb. „Kdo získá oblast kolem I-4, získá Floridu a může se vydat na cestu do Bílého domu,“ platí. Od roku 1964 se toto rčení nevyplnilo pouze jednou, když v roce 1992 dálnici I-4 i celou Floridu získal George H. W. Bush, ale volby ovládl Bill Clinton.

CIF24

V aktuálním vydání týdeníku Euro přinášíme sérii textů a rozhovorů, které vám -alespoň doufám - poslouží jako komplexní zdroj informací o předvolební situaci v USA. Přeji vám inspirativní čtení a pevné zdraví.

  • Našli jste v článku chybu?