Menu Zavřít

Cesta z města

16. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Developeři míří mimo Prahu

Cílem aktivit velkých developerských společností v České republice se po Praze a Brnu postupně stávají menší města. Jejich obyvatelé se tak mohou v blízké budoucnosti dočkat nejen nákupních gigantů na okrajích měst, ale i shoping center. Na projekty, v nichž by se více uplatňovala administrativní složka, zřejmě nemají developeři ještě dostatek odvahy. Zajímavé počiny nicméně již chystají v Pardubicích, Českých Budějovicích, Plzni, Mladé Boleslavi a Jihlavě.

**Masarykovo náměstí.**

Společnost Afrika - Israel Investment Group (Evropa-Sen) vyhrála tendr na zástavbu pardublického Masarykova náměstí s projektem, jehož náklady se odhadují na 1,5 až dvě miliardy korun. Do finále postoupily ještě další čtyři společnosti. „Některé projekty více zdůrazňovaly bydlení, jiné zase komerční část. Vybraný projekt se nám zdál nejvyváženější,“ vysvětluje výběr primátor Pardubic Jiří Stříteský. Stejně jako v případě pražského Paláce Flóra je i v Pardubicích záměrem Izraelců klást důraz na módu, zábavu a služby. „Chceme využít našich znalostí ze staveb shoping center v Izraeli i z Paláce Flóra i v dalších městech. Cítíme, že Praha je obchodními centry přesycena,“ říká Reuven Havar, generální ředitel Evropy-Sen. Rozhodující pro výběr lokality byla pro izraelského developera především velikost stotisícového města. Stříteský doplňuje, že roli sehrála také blízkost města od Prahy, nízká nezaměstnanost a ekonomická aktivita regionu. Na rozdíl od Flóry ve skladbě projektu chybějí administrativní plochy. Na požadavek města však vzniknou nové byty a hotel. Kategorie hotelu, která by se měla pohybovat od tří hvězdiček výše, není ještě definitivní. Vše bude záležet na operátorovi, jenž není ještě znám.

Liberecká sonda.

V případě společnosti Evropa-Sen však nejde o první pokus vykročit z Prahy. Začátkem dubna se společnost pokoušela koupit v dražbě pozemek po bývalé Textilaně v Liberci. Do dražby šla Evropa-Sen již s připraveným projektem obchodně zábavního centra, které představila i městu. Město projekt uvítalo, nicméně v dražbě rozhodla cena a tak vyhrála německá investiční společnost MIE Middle Europe. Zaplatila 90 milionů korun, dosud však své záměry nezveřejnila. „Do vyšší ceny jsme nešli, protože se investice bude dlouho vracet,“ uvedl k tomu Havar. Tvrdí, že německá společnost zakoupila pozemky spekulativně a v současné době je nabízí k prodeji za vyšší cenu. „Nabídla je i nám, pochopitelně jsme odmítli,“ zmiňuje Havar.

KL24

IGY Centrum.

ING Real Estate Development míří se svou první investicí mimo Prahu ve výši 750 milionů korun do Českých Budějovic. Projekt IGY Centra, v němž má vzniknout 30 tisíc metrů čtverečních obchodních a kancelářských ploch, má plnit především funkci shoping centra. Začlenění kancelářských ploch vyplynulo z charakteru budovy bývalých vojenských skladů. Tyto budovy ING rekonstruuje a začleňuje do jednoho celku. „Snažíme se přesvědčit trh, že i v Českých Budějovicích bude potřeba stejně jako v Praze moderních velkoprostorových kanceláří s tisícem metrů čtverečních na jednom patře,“ říká Tomáš Kadeřábek, technický ředitel ING Real Estate Development. Dosud firmy v Českých Budějovicích sídlí v historických budovách s malým a minimálně variabilním prostorem. Cenová hladina pronájmu kanceláří se v Českých Budějovicích pohybuje mezi šesti až osmi eury za metr čtvereční měsíčně. ING v tomto směru nechce dělat žádnou revoluci. Z hlediska příjmů proto bude kancelářská část jen doplňkem, hlavním nositelem návratnosti investice bude obchodní část. ING počítá s pronájmy na základě velikosti a místa plochy od šesti až deseti do 25 až 35 eur za metr čtvereční. Návratnost je tak srovnatelná s pražskými projekty. Již nyní je předpronajato 70 procent ploch. Shoping centrum bude obsahovat podobně jako v Pardubicích supermarket o rozloze do dvou tisíc metrů čtverečních.
Co se týče výběru lokality, Kadeřábek uvádí, že ING do Budějovic nezamířil kvůli velikosti města, přilákala ho atraktivita pozemku, která leží 800 metrů od historického centra města. „Platí klasická developerská zásada: lokace, lokace a zase lokace. Pokud je toto naplněno, lze stavět i na Měsíci,“ říká Kadeřábek

Obchod a zábava do města.

Další izraelská společnost Plaza Centers by měla po několikaměsíčních peripetiích do konce roku získat územní rozhodnutí pro svůj projekt obchodně zábavního centra v prostorách bývalého plzeňského výstaviště. Výše investice by se měla opět pohybovat kolem 700 milionů korun. Před branami Škodovky v Mladé Boleslavi by mělo vyrůst za 650 milionů korun multifunkční Bondy Centrum. Mladoboleslavský rodák Tomáš Melich, který emigroval do Rakouska, ve svém projektu počítá vzhledem k třísměnnému provozu automobilového závodu, že centrum navštíví až 25 tisíc lidí denně. Záměr postavit obchodní a zábavní středisko za miliardu korun v centru Jihlavy představila před časem i českobudějovická společnost Nova projekt. Tento projekt však zatím nenabývá příliš konkrétních rozměrů, protože společnost marně hledá investora.

  • Našli jste v článku chybu?