Menu Zavřít

Čeští solárníci chtějí dobýt trh v Chile. Solek Group vydá dluhopisy za 500 milionů

11. 4. 2017
Autor: CC BY 2.0: U.S. Army Corps of Engineers via Flickr

Firma Solek Group vydává dluhopisy v objemu 500 milionů korun, výnos investuje do fotovoltaiky v Jižní Americe.

Rozsah emise 500 milionů s možným navýšením na jednu miliardu korun, úrokový výnos 6,2 procenta, splatnost v červnu 2022. Takové jsou základní parametry „solárních“ dluhopisů, které uvede na trh pražská firma Solek Group vlastněná Zdeňkem Sobotkou. Podmínky emise v minulých dnech schválila Česká národní banka.

Pokud se emise vydaří, pokusí se Solek Group rozjet ve velkém stavbu solárních elektráren na slunném severu Chile. V prospektu emise uvádí celkem 12 zařízení o celkovém výkonu 70 megawattů, jejichž výstavbu chce stihnout do konce roku 2019. Jeden megawatt výkonu vychází při dnešních cenách na zhruba 30 milionů korun.

Pilotní projekt třímegawattové elektrárny v jihoamerické zemi firma uvedla do provozu letos v únoru. „Díky optimálním přírodním podmínkám, stabilní ekonomice a neustále se navyšující poptávce po elektrické energii je Chile jednou z nejlepších lokalit, kde lze v odvětví fotovoltaiky investovat,“ uvedl Sobotka po spuštění první elektrárny.


Stát chce omezovat miliardy pro fotovoltaiku. Čtěte více

Soílární panely z ptačí perspektivy


Jeho zájem se neomezuje pouze na Jižní Ameriku. Solek Group plánuje stavět také v Íránu, v první fázi se má jednat o dvoumegawattovou elektrárnu. V minulých letech postavila čtyři solární parky v Rumunsku, po ořezání podpory pro obnovitelné zdroje však expanzi na balkánském trhu zastavila.

Solek Group není jediným příkladem, kdy v Česku vyrostla firma s globálními ambicemi v oboru zelené energetiky. Na výstavbu solárních elektráren v Austrálii se dnes soustředí firemní skupina Photon Energy vedená Georgem Hotarem a Michaelem Gartnerem, která „vyrostla“ na solárním boomu v Česku v roce 2010.

KL24

Její podnikání je též otevřeno širšímu okruhu investorů – s akciemi i dluhopisy této společnosti se obchoduje na pražské burze. Výnosy z nedávné emise dluhopisů chce Photon Energy použít na financování stavby dvou velkých solárních parků v Austrálii o celkovém výkonu 34 megawattů.

Přečtěte si také:

Pohon budoucnosti: ze solárního článku poteče palivo

Solární boom v Kalifornii stahuje ceny elektřiny do záporného pásma

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus

Největším trhem pro solár může být v budoucnu Indie


  • Našli jste v článku chybu?