Menu Zavřít

CESTOVÁNÍ V ČASE

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V l á d a

Setkání s nově jmenovaným hlavním regulátorem energetiky a plynárenství ve Velké Británii Callumem McCarthym mělo být hlavním bodem programu pracovní návštěvy mís-topředsedy vlády pro hos- podářskou politiku Pavla Mertlíka v Londýně. Uskutečnila se minulé pondělí a úterý.

Mertlík se však scházel zejména s představiteli peněžních ústavů na téma pri- vatizace bank a revitalizace průmyslu. Vicepremiér, kterého západní finanční kruhy údajně považují za nejkompetentnějšího českého ministra, se setkal především s prezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Horstem Köhlerem a s viceprezidentem Credit Suisse First Boston Jonathanem R. Daviem. O těchto rozhovorech stejně jako o jednáních s institucionálními investory, jako CLSA, ING Barings, Mercury Asset Management, Merill Lynch, Credit Suisse Asset Management nebo Citibank, SBC Warburg Dillon Reed, oficiální místa nevydala prakticky žádné nové informace.

Na slavnostní večeři na počest nového energetického regulátora dostal pozvánku Pavel Mertlík, nikoli ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Podle informací týdeníku EURO ani druhou pozvánku, kterou česká strana vyžádala, nedostal bývalý ředitel Desty Děčín, ale šéf sekce energetické regulační správy ministerstva průmyslu a obchodu Petr Kacvinský. Z jednání zástupců ČR s britským regulátorem nebyly zveřejněny žádné zprávy.

ebf - tip - debata

Díky výjimečnému postavení regulátora a důsledné privatizaci ve Velké Británii, kde jsou ceny elektřiny čtyřikrát levnější než v Evropské unii, od roku 1991 klesly reálné ceny elektrické energie pro velkoodběratele o třicet procent. Oproti tomu Grégrův resort podle návrhu nové Energetické politiky ČR hodlá otevírat trh s elektřinou až v roce 2000 a zahájit činnost nezávislého regulačního orgánu pro energetiku o dva roky později.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).