Menu Zavřít

ČEZ může přijít o solární licenci. Preventivně odepsal 387 milionů korun

9. 10. 2019
Autor: Archiv

Společnosti ČEZ hrozí, že fotovoltaický park u Čekanic může přijít o licenci. Ohrožena je licence k provozování elektrárny o výkonu 4,5 megawattu.

Spor o datum dokončení tří solárních parků Skupiny ČEZ na Táborskú přerostl v boj o udržení jakékoli zvýhodněné výkupní ceny. Jak přiznal investiční fond ČEZ OZ v pololetní zprávě, Energetický regulační úřad (ERÚ) obnovil řízení o udělení licence pro fotovoltaický park u Čekanic, jehož výsledkem může být zánik licence. Fond proto vytvořil opravnou položku na celou hodnotu elektrárny - tedy ve výši 387 milionů korun.

Státní energetická inspekce (SEI) již před dvěma lety rozhodla, že tři solární parky byly dokončeny až v lednu 2010 místo původně udávaného prosince roku 2009. ČEZ tedy začal dostávat méně výhodnou výkupní cenu. „Podstata spočívá v otázce, zda podle tehdejší platné legislativy měly být elektrárny v době zahájení provozu osazeny elektroměry. S ohledem na stále probíhající řízení v této věci bychom se k podrobnostem v tuto chvíli nechtěli vyjadřovat,“ reagoval mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Spor se týká tří zařízení. Zatímco v případě elektrárny Čekanice (instalovaný výkon 4,5 MW) již Nejvyšší správní soud definitivně rozhodl v neprospěch skupiny ČEZ, u solárních parků Bežerovice (3 MW) a Chýnov (2 MW) soudní spory ještě pokračují.


Kde mizejí solární miliardy: majitelům elektráren zůstane jen třetina z vyplacené podpory

 FVE


ČEZ OZ uzavřený investiční fond má v majetku deset solárních parků, 19 vesměs malých vodních elektráren, dva malé větrné parky a jednu bioplynku. Navzdory výše zmíněným problémům je fond ziskový, za první pololetí vydělal téměř 589 milionů korun po zdanění. Mateřské společnosti ČEZ poslal dividendu 1,4 miliardy korun.

Dále čtěte:

Zemkova Z-Group spustila v Maďarsku soláry za 100 milionů korun

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

Jsou to lidé, ne démoni. Většina velkých solárních elektráren má dohledatelné vlastníky

ebf - tip - debata

Jak to svítí ve světě. Na aukcích se ceny za kilowatthodinu dostaly pod dva americké centy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).