Návštěva u vinařeKdyž hledal televizní štáb, natáčející "Putování za vínem", ideální lokalitu pro část ukazující výrobu botrytických vín, zamířil neomylně do srdce oblasti Anjou na Chateau de Fesles. Úhledný zámeček s růžovou zahradou se svojí velikostí jen těžko může měřit s jinými slavnými zámky na Loiře.
Návštěva u vinaře
Když hledal televizní štáb, natáčející „Putování za vínem“, ideální lokalitu pro část ukazující výrobu botrytických vín, zamířil neomylně do srdce oblasti Anjou na Chateau de Fesles. Úhledný zámeček s růžovou zahradou se svojí velikostí jen těžko může měřit s jinými slavnými zámky na Loiře. Má ale jiné přednosti - doslova a do písmene je obklopen vinicemi, na nichž se rodí nejen červené Anjou, ale především slavné bílé sladké Bonnezeaux. Každou návštěvu přivítá Jean-Marie - přímo prototyp představy klasického francouzského vinaře s baretem na hlavě a červeným nosem v širokém obličeji. Jako návštěvu z východní Evropy si nás ale s nadšením bere na starost Bogdan Tanasoiu, muž, který v osmdesátých letech cestu za svobodou zahájil přeplaváním Dunaje z rodného Rumunska do Jugoslávie. Procházka vinicemi dává odpověď na tajemství „plesnivých“ vín. V Anjou prakticky nemrzne, sníh zde za posledních dvacet let spatřili dvakrát. Mlha, stoupající od přítoku Loiry, říčky Cher, poskytuje i během prosince vinohradům dostatek vláhy. Po jižních svazích vinic - které by všude jinde byly považovány za ideální - stoupá na náhorní plošinu. Teprve zde, kde téměř trvale vane poměrně silný západní vítr, má naději vzniknout ušlechtilá plíseň. Ochutnáváme odporně vyhlížející plesnivé hrozny, když jsme předtím pana Bogdana přinutili okusit jako prvního. Neuvěřitelně příjemná, sladká chuť je nádherným kontrastem vůči jejich vzhledu. S botami neskutečně zablácenými pak vstupujeme do degustační místnosti, abychom porovnali chuť hroznů s pravým a nefalšovaným Bonnezeaux ze Chateau de Fesles, vínem, které je dnes, stejně jako v minulosti, dodáváno evropským panovnickým dvorům.